Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

New York Times označil Slovensko za nebezpečné miesto! Nenávistné útoky na dovolenkárov

Kúpeľný ostrov v Piešťanoch pravidelne navštevujú zahraniční turisti. Zobraziť galériu (2)
Kúpeľný ostrov v Piešťanoch pravidelne navštevujú zahraniční turisti. (Zdroj: Foto: TASR/Štefan Puškáš)

PIEŠŤANY - Strednou Európou sa začína šíriť vlna populizmu. Kvôli negatívnym postojom voči utečeneckej kríze začína narastať nenávisť aj medzi obyčajnými ľuďmi. Jedným z príkladov je aj kúpeľné mesto Piešťany, ktoré každoročne navštívia tisíce turistov zo zahraničia. Nálada v meste sa však začína meniť. Arabi, moslimovia a iní zahraniční turisti sa čoraz častejšie stávajú terčom nenávistných prejavov Slovákov.

To prečo si toľko zahraničných turistov, najmä Arabov, vyberá práve piešťanské kúpele ako svoju obľúbenú destináciu, je pre mnohých záhadou. Niektorí tvrdia, že krásy mesta objavil pilot z Blízkeho východu počas cvičného letu začiatkom 60. rokov. Iní spomínajú slovenského futbalového trénera, ktorý pred rokmi odišiel do Kataru a inšpiroval tamojších obyvateľov. 

Nech už je dôvod akýkoľvek, každoročne prídu do kúpeľov tisíce domácich, ale aj zahraničných návštevníkov. Mestské kúpele sa rozprestierajú pozdĺž úzkeho ostrova oproti centru mesta, reprezentované najvýznamnejším hotelom Thermia Palace. V ňom sa vystriedali mnohí významní hostia od európskej šľachty po indických maharadžov. Výnimkou neboli ani moslimskí návštevníci.

Hotel Thermia Palace
Zobraziť galériu (2)
Hotel Thermia Palace  (Zdroj: TASR/Martin Palkovič)

Pravidelní návštevníci sa stali hrozbou

Iné národnosti nikdy neboli problémom. Až doteraz. Zmenu si všimol denník New York Times. Strednou Európou sa začala šíriť vlna populizmu, ktorú poháňa najmä celosvetová reakcia na utečeneckú krízu. Pravidelní zahraniční návštevníci sa tak v očiach Slovákov stali hrozbou.

Prečítajte si tiež: Nevinná FOTO z autobusu vyvolala nenávistné reakcie: Odhalenie pravdy ako facka na prebudenie

Jeden z hostí Hassan aj Mekhyal je pravidelným návštevníkom Piešťan už niekoľko rokov. Kúpele navštevuje s celou svojou rodinou až z Kuvajtu. "Páči sa nám tu najmä kvôli pokoju a tichu," povedal Hassan. Príjemnou zmenou je pre rodinu aj oveľa chladnejšie podnebie, než majú doma. Jeho manželka, ktorá má na sebe niqab (odev, ktorý odkrýva len oči) prikývla.

Tento rok však nastali pre rodinu krušné chvíle. Keď Hassanova manželka nakupovala v miestnom Tescu, odrazu na ňu začal mladý muž zúrivo útočiť. Volal jej meno a povedal jej, nech sa vrátia domov.

Krik a rozbité okná

Ďalší nepríjemný zážitok mal aj majiteľ jedného z najznámejších miestnych predajní kebabov Ilknur Perda. Jedného dňa mladý muž začal kričať na moslimov sediacich vo vonkajšej kaviarni. "Choval v sebe obrovskú nenávisť. Začal sa biť s jedným zo zákazníkov a začal byť vulgárny. Neskôr toho istého večera sa vrátil a rozbil mi všetky okná," povedal pán Perda.

Prečítajte si tiež: Moslimky v burkini v bazéne pobúrili Česko: Slovenské aquaparky reagujú, ako je to u nás

Na druhý deň volali Perdovi mohí českí aj slovenskí zákazníci, či je v poriadku a rozhodli sa ho podporiť. Jeden z miestnych obyvateľov dokonca zasadil aj "strom tolerancie" rovno pred jeho predajňou. To bol náznak, že atmosféra v meste sa začína meniť.

Tento incident bol na Slovensku okamžite medializovaný. Nepríjemné protimoslimské nálady sa začali šíriť aj v iných mestách. Hanlivé fotografie či nenávistné komentáre sa objavujú čoraz častejšie aj na sociálnych sieťach

Minulý rok navštívilo kúpele takmer 620-tisíc ľudí, z ktorých polovicu tvorili zahraniční hostia. Zhruba 12 500 návštevníkov pochádzalo z krajín ako je Saudská Arábia, Kuvajt, Libanon či Spojené arabské emiráty. Takmer 6 900 dovolenkujúcich prišlo aj z Izraela. Tamojšie hotely nemajú problém ani s Izraelčanmi, ani s Arabmi. Dôvodom ich pobytu je oddych, nie vytváranie problémov.

Podľa Piešťan za to vo veľkej miere môžu kotlebovci

Arabská klientela navštevuje Piešťany už niekoľko desaťročí a za tie dlhé roky v meste nezaregistrovali žiadne problémy medzi domácimi a návštevníkmi. Samozrejme, Piešťany nie sú v bubline a celospoločenská vlna xenofóbie a strachu ovplyvňuje aj nás. "Veľkou mierou sa pod to podpísali aj kotlebovci v parlamente," povedala pre Topky hovorkyňa mesta Piesťany Eva Bereczová. Z Piešťan sú medzi kotlebovcami Martin Beluský a Stanislav Drobný. 

Kým ešte prednedávnom bola hanba hlásiť sa k nim a rasistické reči sa viedli vo veľkej miere maximálne v domácnostiach a v krčmách, teraz už ľudia nemajú problém hlásiť sa k nim aj na verejnosti. Výsledky posledných volieb jasne ukázali, koľko občanov sa k tomuto názoru hlási.

"Musím však povedať, že nevnímame, že by sa v Piešťanoch nálada nejako extrémne zmenila. My máme tú výhodu, že máme skúsenosť. Strach je väčšinou z nepoznaného, my sa však nemáme na čo vyhovárať," tvrdí Bereczová. So skúsenosťami, ktoré mesto má, vedia, že sa nemájú čoho báť. Za celé tie zaznamenali len dva incidenty.

V jednom prípade šlo o hoax, ktorý šírili aj médiá a vďaka tomu v Piešťanoch hliadkovali Slovenskí branci. Tí však uznali, že v Piešťanoch je situácia pokojná a nie je tu čo strážiť. "Druhým incidentom bolo rozbitie výkladu reštaurácie Doner kebab, ktoré však mal podľa vyšetrovania na svedomí pravdepodobne zdrogovaný mladík," dodalo mesto na adresu útoku.

Práve reakcia na tento útok hovorí najviac o atmosfére, ktorá panuje v meste – obyvatelia sa zmobilizovali a sami spontánne zorganizovali akciu „Kto do teba kameňom, ty doňho kebabom“ a na druhý deň desiatky ľudí podporili pána Perdeho kúpou kebabu. "Onedlho nás oslovili aj ďalší aktivisti, ktorí iniciovali vysadenie Stromu tolerancie pred výklad, ktorý bol rozbitý. Toto sú Piešťany."

Na druhej strane počínania jednotlivcov sú činy, za ktoré sa väčšina obyvateľov hanbí a mestu je ľúto, že práve títo ľudia robia negatívny obraz o Piešťanoch. Bolo by naivné tvrdiť, že k menším konfliktom nedochádza, ale to je skôr úsmevné. "Jedným problémom bolo bicyklovanie sa arabských detí na pešej zóne a druhým pikniky arabských rodín v mestskom parku," pokračovala hovorkyňa. Bicyklovanie riešili naši mestskí policajti napomínaním, natlačili letáky v angličtine aj arabčine, padlo aj zopár pokút. Avšak, mestskí policajti nemohli kontrolovať len cezpoľných, ale aj domácich, a to už sa obyvateľom nepozdávalo. 

Viac o téme: KúpelePopulizmusPiešťany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu