Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zrušenie amnestií považujem v demokratickom štáte za neprijateľné, vyhlásil Mularčík

Ondrej Mularčík
Ondrej Mularčík (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Zrušenie amnestií v demokratickom a právnom štáte považuje bývalý predseda Slovenskej advokátskej komory a v súčasnosti advokát Ondrej Mularčík za neprijateľné. "Spôsob, akým to prijali poslanci NR SR, je neštandardný," uviedol dnes Mularčík.

Poslanci Národnej rady v stredu 5. apríla zrušili amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Dosiahli to prijatím uznesenia, za ktoré hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných.

Hlasovanie si prišli osobne pozrieť aj viacerí členovia vlády na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Uznesenie podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd, SaS, OĽaNO-NOVA aj Sme rodina. Kladne hlasovali aj všetci nezaradení poslanci okrem Petra Marčeka. Uznesenie nepodporili poslanci ĽSNS.

Aj keď plénum amnestie Mečiara a milosť Kováča zrušilo, posledné slovo bude mať Ústavný súd SR. Ten do 60 dní buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v uvedenej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné. Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu minulotýždňová zmena Ústavy SR. 

Viac o téme: AmnestieOndrej Mularčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu