Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krajské voľby budú súbojom Smeru a demokratickej pravice, tvrdí Galko

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA/Ivan Kopčáni)

BRATISLAVA – Nadchádzajúce voľby do vyšších územných celkov (VÚC) budú takmer vo všetkých krajoch súbojom kandidáta Smeru-SD a kandidáta demokratickej pravicovej koalície. Vyhlásil to v utorok na tlačovej konferencii podpredseda strany SaS Ľubomír Galko. Výnimkou je len Banskobystrický kraj, kde sa podľa neho všetci zoradili za Jána Luntera.

"Županom bude buď to kandidát Smeru, alebo to bude náš kandidát, kandidát demokratickej pravicovej koalície," uviedol Galko. Jasným príkladom je podľa neho Bratislavský kraj. "Nemôžem momentálne hádzať žiadne čísla ani povedať viacej, ale verte, že máme svoje informácie. V Bratislave je to medzi Milanom Ftáčnikom a Jurajom Drobom," povedal Galko s tým, že nezávislých kandidátov Rudolfa Kusého a Pavla Freša nepovažuje za pravicových kandidátov.

Juraja Drobu na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) podporuje SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska, Milan Ftáčnik kandiduje ako nezávislý. Pred pár dňami sa však objavili informácie, že strana Smer-SD vyjadrila podporu Milanovi Ftáčnikovi. Ten sa však v tejto súvislosti vyjadril, že nechce byť spájaný s podporou žiadnej politickej strany. "So žiadnou politickou stranou ani so stranou Smer-SD som o podpore nerokoval. Nemám žiadne dohody s politickými stranami ani záväzky," uviedol v reakcii Ftáčnik. "Hlasy voličov, nech už je ich politická preferencia akákoľvek, si budem vážiť a budem ich vnímať ako podporu pre môj program a hodnoty, ktorým verím," dodal.

K podpore zo strany Smer-SD pre Milana Ftáčnika sa vyjadril aj predseda SaS Richard Sulík. "Milan Ftáčnik bol členom Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska, mal opakovanú podporu zo strany Smer. Strana mu platila kampaň a teraz ho opäť podporila," zdôraznil Sulík. Podľa neho to strana len dlho naťahovala, lebo vedela, že ak sa voliči príliš skoro dozvedia, že je ich kandidátom, nebudú ho v Bratislave a Bratislavskom kraji voliť.

Strana SaS s nevyhla ani tohtoročnej jednokolovej voľbe predsedov samosprávnych krajov. Označila ju za neférovú voľbu, ktorou sa v krajoch zakonzervuje súčasný stav držiaci Slovensko v beznádeji a stagnácii. Sulík v tejto veci podotkol, že ak budú mať možnosť, vrátia dvojkolovosť krajských volieb. 

Predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov budú obyvatelia na Slovensku voliť v sobotu (4.11.) piatykrát. Prvýkrát bude voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne.

Viac o téme: VoľbySmerĽubomír GalkoVÚC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu