Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľké odhalenie pred župnými voľbami: Tajný list smerákov, kandidát je z toho prekvapený!

Konferencia strany Smer-SD Zobraziť galériu (6)
Konferencia strany Smer-SD (Zdroj: SITA/Martin Havran)

BRATISLAVA - Strana Smer dlho čakala, kým vyjadrila podporu niektorému z kandidátov na župana v Bratislavskom kraji. Týždeň pred voľbami sa vyjadrili jasne. Svojim sympatizantom a členom strany smeráci rozoslali list. Vyzývajú v ňom, aby v nadchádzajúcich župných voľbách volili Milana Ftáčnika. On ich podporu odmieta, o liste vraj netušil.

Smer podporuje kandidáta na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Milana Ftáčnika. Podporu mu najsilnejšia vládna strana vyslovila až týždeň pred voľbami. Krajský predseda strany Smer-SD Martin Glváč tak spravil v internom liste, ktorý je určený len členom a sympatizantom strany. Požiadal spolustraníkov, aby v krajských voľbách dali Ftáčnikovi hlas. O tom, že Smer-SD má vo voľbách predsedu BSK podporovať Ftáčnika, informoval Denník N.

Dajte hlas Ftáčnikovi!

"Vlastného kandidáta na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja sme nepostavili, pretože by okamžite vznikol ľavicovo-pravicový a nie hodnotový súboj," napísal Glváč v liste. Podotkol, že osem rokov boli svedkami úradovania Pavla Freša, ktorého podporovala široká pravicová koalícia. "A ich výsledky? Za celý ten čas neboli zrealizované žiadne zásadné rozvojové projekty ani riešenia problémov," píše sa v liste.

Veľké odhalenie pred župnými
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

Ostali len nesplnené sľuby a očakávania a od pravicového župana sa dištancovali všetky pravicové strany. "Iste chápete, že sme v tejto situácii nemohli priamo podporiť Milana Ftáčnika, pretože by sa okamžite strhla pravicová mediálna hystéria," napísal ďalej Glváč s jasným pokynom. "Týmto listom Vás chceme požiadať o jeho podporu vo voľbách na predsedu BSK. Ak chceme zabrániť politickým experimentom a súčasnému spôsobu vedenia kraja, nájdite si prosím 4. novembra 2017 čas a dajte hlas Milanovi Ftáčnikovi."

Ftáčnik podporu odmieta

Milan Ftáčnik nechce byť spájaný s podporou žiadnej politickej strany. Bývalý primátor Bratislavy to zdôraznil v reakcii na medializované informácie. "So žiadnou politickou stranou, ani so stranou Smer-SD som o podpore nerokoval. Nemám žiadne dohody s politickými stranami, ani záväzky," uviedol Ftáčnik. "Hlasy voličov, nech už je ich politická preferencia akákoľvek, si budem vážiť a budem ich vnímať ako podporu pre môj program a hodnoty, ktorým verím," dodal.

Milan Ftáčnik
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SITA/Štefan Laktiš)

Medzi nezávislými kandidátmi na predsedu BSK je okrem Milana Ftáčnika i publicista Rastislav Blaško či starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý, taktiež podnikateľ Jozef Danko i súčasný šéf kraja Pavol Frešo. Kandiduje i podnikateľ Martin Jakubec, novinár na voľnej nohe Ľubomír Huďo, starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva a IT špecialista i bratislavský mestský poslanec Jozef Uhler.

Fico už podporu naznačoval

Minulý týždeň sa pre Tablet.tv vyjadroval k situácii kandidátov pred voľbami aj premiér Robert Fico. O voľbách v bratislavskej župe hovoril len v náznakoch. Fico vtedy v rozhovore povedal, že je ešte čas postaviť sa k Bratislave konkrétnejšie. "Myslím si, že voliči Smeru sú dostatočne zorientovaní, pozerajúc sa na historickú orientáciu jednotlivých kandidátov, aby si vedeli vybrať. Keď sa bavím s našimi voličmi v Bratislavskom kraji, tak mi naznačujú, že orientácia kandidáta je pre nich veľmi dôležitá. Ako sa správal v minulosti, či je to skutočne človek, ktorý má ľavicové hodnoty,“ povedal Fico.

Veľké odhalenie pred župnými
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Dana Černáková)

Na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je v súčasnosti 17 kandidátov – deväť nezávislých, ôsmi sú nominantmi politických strán či koalícií. Kandidátom na predsedu BSK je poslanec Národnej rady SR Juraj Droba, ktorý má podporu SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmeny zdola a Demokratickej únie Slovenska. Taktiež psychologička a predsedníčka Strany zelených Slovenska Natália Hanulíková, publicista a politik Daniel Krajcer, ktorý je kandidátom Mosta-Híd, SKOK-u a Strany zelených.

Šéfom BSK chce byť aj pedagóg Marián Leinerovič s podporou Nového parlamentu, farmaceut Milan Lopašovský, ktorého navrhuje Strana moderného Slovenska. Kandidátom SNS je štátny tajomník rezortu diplomacie Lukáš Parízek. Komunistická strana Slovenska nominovala prekladateľa Jalala Suleimana a Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku kultúrno-osvetového pracovníka Andreja Trnovca. Voľby sa uskutočnia už túto sobotu 4. novembra.      

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDMilan FtáčnikMartin Glváč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu