Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Škandály kandidátov na županov: Špinavá kampaň začala, kšefty s Kočnerom či ŠtBácka minulosť

Pavol Frešo, Rudolf Kusý, Juraj Droba a Milan Ftáčnik Zobraziť galériu (5)
Pavol Frešo, Rudolf Kusý, Juraj Droba a Milan Ftáčnik (Zdroj: SITA / Diana Černáková, Marko Erd)

BRATISLAVA - Do župných volieb ostáva necelý mesiac a kampaň sa poriadne priostruje. Svoje by o tom vedeli kandidáti na post predsedu VÚC v bratislavskom kraji, kde sa začínajú vyťahovať rôzne špinavosti.

Ani jeden z favoritov na post bratislavského župana nie je politickým nováčikom. Ani jeden z nich nie je čistý ako ľalia. Aké škandály si počas svojej kariéry vyrobili kandidáti ako Milan Ftáčnik, Pavol Frešo, Rudolf Kusý či Juraj Droba?

Kamarátstvo a kšefty s Kočnerom

Juraj Droba
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Juraj Droba - Foto: SITA / Diana Černáková

Politici zo SaS majú alebo minimálne mali veľmi blízko ku kontroverzénmu podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. Richard Sulík bol zvečenený na videu u neho doma, keď mu počas kamarátskych raňajok rozprával pikošky zo zákulisia slovenskej politiky.

Najnovšie sa strápnil jeho kolega Juraj Droba, ktorý na predvolebnej diskusii dennika Sme priznal, že spolu s kamarátom na polovicu kúpili apartmán v Kočnerovom hoteli na Donovaloch. Pôvodne pritom tvrdil, že ho kúpil on sám. Celý byt je vraj napísaný na jeho kamaráta, no on je prakticky jeho 50% spolumajiteľom. Urobili to z dôvodu, že „by bolo komplikované mať podielové spoluvlastníctvo na jednom apartmáne“.

Nezávislý s kancelárom od Pavla Pašku

Milan Ftáčnik
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Milan Ftáčnik - Foto: SITA / Peter Maďar

Keď Milan Ftáčnik kandidoval na primátora Bratislavy, vyhlasoval o sebe, že je nezávislý. No hneď po nástupe na magistrát dal najvyššiu funkciu sivej eminencii bratislavského Smeru Viktorovi Stromčekovi. Ten predtým pôsobil ako riaditeľ parlamentnej kancelárie za panovania Pavla Pašku. Počas Stromčekovho pôsobenia sa hlavné mesto malo zadĺžiť aj kvôli stavbe zimného štadióna - ako sa využívajú financie na to určené kontroloval práve Stromček.

Ftáčnikove primátorovanie bolo rovnako zakončené zvláštnymi rozhodnutiami. Okrem neschopnosti dokončiť rekonštrukciu Starého mosta sa rozhodol krátko pred voľbami vybudovať pri Inchebe záchytné parkovisko. Pokus sa skončil fiaskom, pretože oň nikto nejavil záujem.

Megalomanská kampaň a nejané financovanie

Rudolf Kusý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA/Martin Medňanský)

Rudolf Kusý - Foto: SITA / Martin Medňanský

Dve volebné obdobia potichu vládol v bratislavskom Novom Meste, no rozhodol sa, že sa skúsi stať županom. Od zimy je celý kraj otapetovaný bilbordami Rudolfa Kusého, jeho tvár je aj na bývalých telefónnych búdkach, reklama na jeho meno vyskakuje na internete a rozdáva desiatky tisíc novín. Podľa jeho súperov už dnes do kampane vrazil vyše 300-tisíc eur. Navyše kampaň mu robia aj ľudia, ktorí predtým robili megalomanskú kampaň Radoslavovi Procházkovi a jeho strane.

Ani Kusý však nevie hodnoverne vydokladovať, odkiaľ zobral toľko peňazí. Najnovšie si pomohol tvrdením, že časť peňazí mu dal jeho otec, čím však na neho upriamil na neho pozornosť. Krátko po tom sa na internete objavil blog, podľa ktorého bol Kusého otec Rudolf agentom komunistickej ŠtB, od ktorej dostal byt, v ktorom jeho syn dodnes údajne býva.

Samotný Kusý obvinenia na tlačovke razantne poprel. Uviedol, že ide iba o špinavú kampaň a nenechá sa zastrašiť. Jeho otec bol vraj emigrant, pričom po jeho odchode Kusého aj jeho mamu často vypočúvala ŠtB. „Byt, v ktorom bývam, sme s manželkou kúpili pred rokmi na úver," dodal Kusý.

Kreslo za 2-tisíc a zvolenie Mitríka

Pavol Frešo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA / Peter Maďar)

Pavol Frešo - Foto: SITA / Peter Maďar

Pavol Frešo o sebe hovorí, že je veľký chlap. Dokonca taký veľký, že keď prišiel na úrad, tak sa pod ním zlomila stolička. Tak mu kúpili novú. Tá však stála približne 2-tisíc. Jeho úrad však argumentoval tým, že nové kreslo má oveľa vyššiu nosnosť a vydrží dlhšie ako to predchádzajúce.

Asi najväčšiu pozornosť na seba strhol, keď navrhol Karola Mitríka za šéfa NKÚ. Po jeho zvolení opozícia kričala, že Mitrík bude len bábkou Smeru. Pre objektivitu však treba dodať, že dnes už aj časť novinárov či dokonca Veronika Remišová z OľaNO priznávajú, že Mitríkov NKÚ začína fungovať tak, ako by kontrolný úrad fungovať mal. 

Viac o téme: Župné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu