Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rada rozhodla o kandidátoch na predsedov VÚC: Most-Híd proti Kotlebovi nasadí Luntera

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna strana Most-Híd ide do novembrových volieb do vyšších územných celkov aj s vlastným kandidátom. Súčasný štátny tajomník rezortu kultúry Konrád Rigó bude kandidovať na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja. Okrem toho apeluje na nájdenie dohody v koalícii v čo najkratšom čase.

Ako ďalej po dnešnej Republikovej rade Mosta-Híd informoval predseda strany Béla Bugár, v Nitrianskom kraji bude Most-Híd podporovať kandidáta Milana Belicu, v Trenčianskom kraji Jaroslava Bašku a v Košickom kraji má podporu strany Karol Pataky. „V prípade Banskobystrického kraja sme už predtým deklarovali, že podporíme takého kandidáta, ktorý bude mať najväčšiu šancu poraziť súčasného predsedu Mariana Kotlebu (ĽSNS),“ povedal Bugár s tým, že Most-Híd podporuje najsilnejšieho kandidáta, ktorým je nezávislý Ján Lunter.

V súvislosti s Bratislavským a Prešovským krajom Most-Híd vedie ešte diskusiu. „V Žilinskom kraji sme sa rozhodli nepodporiť žiadneho kandidáta,“ vyhlásil Bugár. Zároveň uviedol, že v Bratislavskom kraji pôjde strana do volieb v širokej koalícii spolu so stranami Smer-SD, SDKÚ-DS, SKOK - Európski liberálni demokrati, Strana zelených, Starostovia a nezávislí kandidáti.

Apelujú na nájdenie dohody v koalícii

Akékoľvek uprednostňovanie osobných a straníckych cieľov je hazardovaním nielen s dôveryhodnosťou koalície, ale aj s budúcnosťou Slovenska. Po dnešnom rokovaní Republikovej rady strany Most-Híd, ktorá sa venovala i aktuálnej politickej situácii, to vyhlásil stranícky líder Béla Bugár. 

Zopakoval, že koalícia síce vznikla spojením troch hodnotovo rozdielnych strán, tie však spája spoločný cieľ – zlepšenie života občanov Slovenska. Most sa preto podľa Bugára zasadzuje o to, aby sa situácia v koalícii vyriešila v čo najkratšom čase. Bugár nepotvrdil ani nevrátil medializované informácie o tom, že strana SNS mala na piatkovej Koaličnej rade (25.8.) žiadať „hlavu“ Jána Richtera a odchod ministra práce, sociálnych vecí a rodiny z vlády. "Som starý pes v politike, aby som vynášal informácie z Koaličnej rady," uviedol Bugár. Zdôraznil, že na rokovaní "nikto nezvýšil hlas". Stretnutie bolo podľa neho konštruktívne a diskusia úprimná a priateľská. "Priateľ nie je len ten, kto vás bude stále hladkať, ale aj vám povie, že ste niekde urobili chybu."

Nechcel komentovať ani informácie o tom, aká situácia nastane, ak by návrh na odvolanie ministra v parlamente, ktorý avizuje opozícia, spojil premiér Robert Fico s hlasovaním o dôvere vlády. "Nebudeme predbiehať situáciu," povedal Bugár.Podpredseda strany László Sólymos uviedol, že pri budúcom fungovaní koalície a predkladaní jednotlivých návrhov, musí každá z koaličných strán rešpektovať rozpočtovú zodpovednosť. Most má podľa jeho slov pripravený zoznam 20 nových priorít, ktoré by chcel presadiť. Nekonkretizoval, o aké návrhy ide.

"Najprv chceme hovoriť o tom s koaličnými partnermi, tie body však vychádzajú z nášho programu, s ktorým sme vstupovali do volieb," uviedol Sólymos. Republiková rada takisto podporila myšlienku dostať SR do užšieho jadra Európskej únie. "Je v životnom záujme SR, aby spolupracovala najužšie s krajinami, ktoré sú motorom EÚ,“ uviedla podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská.

Viac o téme: Most-HídVoľby do VÚC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu