Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chcete Božie odpustenie? Portugalčan ponúka, že za vás vykoná púť na legendárne miesto

Pútnické miesto Fatima Zobraziť galériu (3)
Pútnické miesto Fatima (Zdroj: SITA/AP Photo/Victor R. Caivano)

CASCAIS - Žiadate Božie odpustenie? Chcete Bohu poďakovať, ale predstava, že budete musieť niekoľko dní ísť pešo, vás odrádza? Päťdesiatdvaročný Portugalčan Carlos Gil vám ponúka, že púť do svätostánku Fatima vykoná namiesto vás, a to za 2500 eur.

Gil patrí k takmer miliónu pútnikov, ktorí sú očakávaní dnes a 13. mája v tejto malej obci v centrálnom Portugalsku, aby sa tu zúčastnili svätorečenia dvoch z troch malých pastierikov, ktorí tvrdili, že tu v roku 1917 uvideli Pannu Máriu.

Bude však zrejme jediný, komu bude púť preplatená. Zapálenie sviečky stojí 25 eur a odriekanie ruženca 250 eur. Ak to bude potrebné, Carlos Gil je pripravený posledných 400 metrov pred svätostánkom prekonať na kolenách.

S pútnickou palicou v ruke a ľahkým batohom na chrbte opustil svoju malú bielu vilu blízko Cascais východne od Lisabonu. Carlos Gil chce doraziť do Fátimy včas, aby videl pápeža Františka. Už v roku 2010 tu bol prítomný na omši slúženej pápežom Benediktom XVI.

Chcete Božie odpustenie? Portugalčan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prejde celkovo 200 kilometrov pešo, vedľajšími cestami, hlavným cestám sa vyhýba. Pokiaľ ide o to, kto si jeho púť objednal, iba uvádza, že ho jedna žena kontaktovala cez aplikáciu WhatsApp. Ostatné je spovedné tajomstvo. "Zo zásady sa ich nikdy nepýtam na dôvody, aby som nemal tendenciu ich súdiť," vysvetľuje.

Púť, či už ju človek vykoná sám alebo pre druhého, môže mať rôzne dôvody: splniť sľub daný Bohu, žiadať o uzdravenie, o počatie, o úspech v profesionálnom živote, poďakovať za splnenie prosby, vyžiadať si odpustenie hriechov.

Carlos Gil tvrdí, že nerobí "žiadny biznis, ale že slúži blížnym", najmä chorým, ktorí nemôžu chodiť. "U mňa je to vášeň, som katolík, ale keby som sa narodil v Saudskej Arábii, bol by som moslim a vykonal by som púť do Mekky," usmieva sa. Prehlasuje, že sa na púť nijako nepripravuje. "Je to duchovná záležitosť," hovorí.

V roku 2001 mu napadla myšlienka obnoviť starú stredovekú tradíciu, kedy sa pútnici nechávali najímať bohatými šľachticmi, ktorí na púť nemali čas alebo dosť fyzickej prípravy. Usudzuje, že v Portugalsku nemá konkurenta, ale v Nemecku existujú tiež "nájomní" pútnici, ktorí ponúkajú svoje služby na internete.

Chcete Božie odpustenie? Portugalčan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

O tomto jave sa príliš nehovorí, tým skôr, že katolícka cirkev takýto obchod neschvaľuje. Pri púti do Mekky je táto tisícročná tradícia bežnejšia. S nástupom Františka, charizmatického a ľuďom blízkeho duchovného, ​​na pápežský stolec, začali žiadosti o púte prichádzať častejšie. Carlos Gil uvádza, že ročne vykoná dve alebo tri púte a zakaždým to je len pre jednu osobu.

Kontakt je sprostredkovaný cez internetové stránky peregrino.org. Klientela, ktorá Carlosa Gila kontaktuje, je lusofonná. Akonáhle je obchod uzavretý, klient prevedie peniaze a po ukončení púte dostanú certifikát.

Carlos Gil inak pracuje ako agent s nehnuteľnosťami. "Moji kolegovia vedia, čo robím, a veľmi sa tomu smejú. Agent s nehnuteľnosťami, ktorý sa chce stať svätým," hovorí so smiechom.

Pútnické miesto Fátima
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Victor R. Caivano)

Jeho rodičia chceli, aby sa stal kňazom, ale tento plán stroskotal, keď rodina musela v roku 1975 za nepokojov sprevádzajúcich nezávislosť Angoly, bývalej portugalskej kolónie, náhlivo krajinu opustiť.

Kvôli svojim "nájomným" púťam je Gil na sociálnych sieťach terčom ostrých kritik. "Ľudia sú niekedy veľmi agresívni, nepoznajú ma," hovorí. Tvrdú kritiku si vyslúžil od prezidenta Združenia priateľov Fatimy Rodriga Cerqueira: "Takí nájomní pútnici sú našou hanbou. Vzhľadom k ich cenám to je podvod," zdôrazňuje.

Viac o téme: PúťPanna máriaZjavenieFatima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu