Máte radi uhorky? Osviežujúce spoločníčky, ktoré by v lete nemali chýbať v žiadnom šaláte, postrážia vašu pleť aj štíhlu líniu. Na Slovensku ich už roky s láskou pestujú sestry Asztalosové. Uhorkám prispôsobili celý svoj život, aj na dovolenky chodia vtedy, keď majú uhorky „uhorkovú“ sezónu.
Uhorkové kráľovné
„U nás doma sa vždy niečo pestovalo. Paradajky, paprika, šalát, my sme na farme doslova vyrastali a mali sme k tomu tak blízko, že sme obe išli študovať na poľnohospodársku univerzitu,“ spomína Alžbeta Asztalosová na časy, kedy spolu so sestrou založili spoločnosť Zelstar. „Najskôr sme pestovali mrkvu, kapustu a šalát, no postupne sme sa zamerali na šalátové uhorky. Vedeli sme, že Slováci ich majú radi a tejto zelenine sa u nás darilo. Na prvé stretnutia s dodávateľmi sme chodili ešte ako študentky vysokej školy a hoci sme rokovali so samými mužmi, vždy sme sa dokázali dohodnúť.“
Rodina Asztalosovcov s poľnohospodárstvom začínala už pred rokmi, a hoci by sa mohlo zdať, že podnikanie v tomto odbore je skôr mužskou doménou, Alžbeta a Katarína paria k pestovateľskej špičke. Vďaka ich zanieteniu dnes malá rodinná firma Zelstar vypestuje milióny uhoriek ročne. Alžbeta s Katarínou začínali v roku 2005. Celých dvadsať rokov zostali verné jednému odoberateľovi, až 97 percent ich produkcie odoberá známy predajca potravín. „Dnes nie je umenie zeleninu len vypestovať, ale najmä predať. Ak máte odberateľa, na ktorého sa môžete stopercentne spoľahnúť, ide to ľahšie. Aj preto našu zeleninu zákazníci nájdu výlučne v Kauflande,“ vysvetľuje pestovateľka.
Zo skleníka rovno do regáľov vďaka spoľahlivému partnerovi
To, že reťazec podporuje slovenských pestovateľov, nie je len fráza. Pokiaľ je to možné, slovenské ovocie a zelenina má pod jeho strechou vždy prednosť pred produkciou zo zahraničia. Okrem pravidelných, dopredu naplánovaných odberov, dokáže vyriešiť aj nečakané situácie. „Ak sa nám urodí viac uhoriek, ako sme predpokladali, s Kauflandom sa vieme dohodnúť aj na väčšom odbyte. Je to pre nás veľká pomoc, lebo ak poľnohospodár vie, že jeho zelenina neskončí nepredaná v sklade, dáva mu to istotu a môže sa tak sústrediť najmä na pestovanie,“ hovorí mladšia zo sestier, Katarína.
„Všetku zeleninu pestujeme tým najmodernejším spôsobom a veľký dôraz dbáme aj na ekológiu. Uhorky udržiavame v stabilnej teplote od 20 do 30 stupňov, inak by mohli prestať rásť alebo by im popraskala koža. Preto často kúrime aj v lete,“ prezrádza Alžbeta Asztalosová, a pokračuje: “Sadíme aj oberáme ich ručne. Škodcov sa nebojíme, máme na nich svoje „páky“. Namiesto postrekov sa spoliehame na silu prírody, na mušky a dravé roztoče, ktoré si s nimi hravo poradia.“
Ráno ich zbierajú, večer sú v obchode
„Uhorky ráno zberáme, chladíme a balíme, zelenina odchádza rovno do Kauflandu,“ potvrdzujú pestovateľky. V predajniach nájdete slovenské šalátové uhorky zo Zelstaru až deväť mesiacov v roku. Vďaka Alžbete a Kataríne si do svojho košíka môžete vložiť nielen čerstvú zeleninu, ale tiež dôkaz, že aj v malej obci sa dajú robiť veľké veci. Keď budete najbližšie stáť pri regáli, neprehliadnite uhorky zo Slovenska. Chutia skvele aj preto, že v sebe ukrývajú hodiny poctivej práce našich domácich pestovateľov.
Vedeli ste, že...?
- Uhorka patrí k najzdravším potravinám, ktoré sa u nás v lete dopestujú
- Jedna „šalátovka“ obsahuje iba 45 kilokalórií a žiadne tuky
- Tvorí ju až 97 % vody, preto je skvelá na hydratáciu
- Ak z nej chcete prijať čo najviac živín, konzumujte ju aj so šupkou, samozrejme dôkladne umytú
- Uhorka je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravie čriev a pomáha pri zápche
- reklamná správa -