V Európskej Únii skončí v koši až 88 miliónov ton potravín ročne, a väčšina úplne zbytočne. Zvyšky obeda či večere, ktoré sme nestihli zjesť, alebo potraviny, ktoré sme spontánne vložili do košíka a nechali pokaziť v chladničke, skôr či neskôr vyhodíme. Koľko eur nám takto pri vynášaní smetí odíde z peňaženky?
Každý rok na Slovensku vyprodukujeme okolo 538 000 ton potravinového odpadu*, to je takmer 100 kilogramov na každého obyvateľa. Práca farmárov, životy zvierat, voda aj pôda – všetky tieto zdroje sa premárnia, ak potraviny skončia v odpade. Zaujímajú vás presnejšie čísla? Predstavte si plochu väčšiu, než je celý indický subkontinent – viac ako 4 milióny km². Práve toľko pôdy sa ročne využíva na dopestovanie potravín, ktoré sa nakoniec vyhodia.
Keby sa toho vyrábalo menej, dokázali by sme prirodzene znížiť produkciu skleníkových plynov - až 10 percent celosvetovo vyprodukovaných emisií vzniká iba v dôsledku plytvania potravinami. „Ak plytváme potravinami, ničíme si vlastnú budúcnosť. Potraviny, na ktoré sme dnes spotrebovali množstvo energie, práce a prírodných zdrojov, nám zajtra budú chýbať. A práve preto sa snažíme prípadné potravinové straty neustále minimalizovať,” vysvetľuje Roman Briatka, Manažér odpadového hospodárstva spoločnosti Kaufland Slovensko, v.o.s.
Tento reťazec vie, ako neplytvať
Hoci najviac potravinového odpadu u nás tvoria najmä domácnosti, Kaufland robí všetko preto, aby plytvaniu potravín v najlepšom prípade úplne predchádzal. V rámci skupiny Schwarz prijal odvážny záväzok a do roku 2030 plánuje svoj potravinový odpad znížiť až o polovicu oproti roku 2018.
K dosiahnutiu tohto cieľa mu pomáha aj interná smernica, ktorá hľadá riešenia pre znižovanie potravinového odpadu naprieč celou spoločnosťou, od nákupu cez logistiku až po predajne. Reťazec efektívne plánuje zásoby a vďaka automatizovanému objednávaniu dokáže minimalizovať prebytky. Pri preprave používa inovatívne skladacie palety, ktoré chránia potraviny pred poškodením, a viaceré chladiace zóny, aby zabezpečil ich čerstvosť.
Vedeli ste, že darovanie potravín charitatívnym organizáciám na Slovensku podlieha prísnej legislatíve? Napriek náročnosti sa od začiatku spolupráce s potravinou bankou, diecéznymi a katolíckymi charitami, ale aj mestskými výdajňami a ďalšími organizáciami, podarilo darovať takmer 500 000 potravín po dátume minimálnej trvanlivosti, ktoré sa už síce nemôžu predávať, ale sú naďalej jedlé a chutné. Od roku 2022 obľúbený predajca potravín podporuje aj ZOO a malých farmárov, ktorí chovajú zvieratá iba pre vlastnú spotrebu. „Takmer žiadny potravinový odpad v Kauflande nekončí na skládke,“ dodáva Roman Briatka.
Ako znížiť potravinový odpad aj u vás doma?
- Nevyhadzujte potraviny priskoro len preto, že si nie ste istí, čo znamená dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti. Je medzi nimi dôležitý rozdiel. Dátum spotreby sa uvádza slovami „spotrebujte do“ a označuje deň, do ktorého je potravina bezpečná na konzumáciu. Viete ho predĺžiť, keď sa vám toho v chladničke nakopí zrazu viac, stačí potravinu zamraziť, usušiť, zavariť, fermentovať alebo tepelne upraviť.
- Dátum minimálnej trvanlivosti znamená, že do tohto dňa si potravina pri správnom skladovaní udrží svoju arómu, chuť, konzistenciu. Aj neskôr je ale jedlá a chutná. Bežne sa týmto dátumom označujú trvanlivé potraviny ako ryža, strukoviny, cestoviny, múka, koreniny, olej, konzervy, škatuľkové džúsy a trvanlivé mlieko, preto ich nehádžte do koša bez rozmyslenia.
- Nenakupujte hladní a robte si nákupný zoznam. Vopred skontrolujte svoje zásoby potravín a dobre si premyslite, čo budete variť. Predídete tak nakupovaniu položiek, ktoré potom nespotrebujete.
- Čerstvé potraviny posuňte v chladničke viac dozadu a tie, ktoré máte z predchádzajúceho nákupu, umiestnite do prednej časti. Budete ich mať na očiach. V neposlednom rade, snažte sa variť tak, aby vám ostávalo čo najmenej zvyškov. Dobré tipy, ako na to, nájdete aj v Kaufland online kuchárke
- reklamná správa -