Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Medovina s „recyklovanými“ bublinkami či prírodné kosačky – aké nápady dostanú cenu Atlas tento rok?

V Rožňave prišli s projektom starostlivosti o trávnaté plochy s pomocou mestských ovečiek, ktoré slúžia ako „prírodné kosačky“. PR článok Zobraziť galériu (4)
V Rožňave prišli s projektom starostlivosti o trávnaté plochy s pomocou mestských ovečiek, ktoré slúžia ako „prírodné kosačky“. (Zdroj: OZ Druživa)

Aj túto jar na Deň Zeme spozná Slovensko víťazov cien Atlas za pomoc prírode. Najlepšie zelené projekty roka 2023 sa opäť dočkajú verejnej pocty aj odmien vo výške 50-tisíc eur. Čas prihlásiť sa je práve teraz – nominácie sa dajú posielať do 3. februára.

Najväčšia iniciatíva, ktorá na Slovensku oceňuje zásluhy v ochrane prírody, otvára svoje ďalšie kolo.  Nadácia VÚB dáva opäť príležitosť zodpovedným neziskovkám, ochranárom, mestám, obciam, školám či firmám s dlhodobým zeleným poslaním zažiariť a získať finančnú vzpruhu do ďalšej práce.

Na východnom Slovensku sa venujú osvete, ako meniť školské dvory na klimatické záhrady. Zdroj: OZ Sosna
Zobraziť galériu (4)
Na východnom Slovensku sa venujú osvete, ako meniť školské dvory na klimatické záhrady. Zdroj: OZ Sosna  (Zdroj: OZ Sosna)

Rozdajú ceny v piatich kategóriách – víťaz každej dostane 10-tisíc eur

Ak sa v práci venujete niečomu, čo jasne prispieva k ochrane životného prostredia a viete svoj pozitívny dopad zmerať konkrétnymi výsledkami, práve vy môžete prihlásiť svoj projekt. Prišli ste vo svojej firme s originálnym eko riešením, ktoré dokáže svojím kúskom odbremeniť planétu? Aj pre vás sa otvárajú kategórie ceny Atlas. Dokopy ich je päť a v každej udelia organizátori samostatnú cenu.

  1. Ochrana prírody Slovenska – cena pre projekty, ktoré pomohli zachrániť konkrétne prírodné lokality či podporili ochranu ohrozených živočíchov, rastlín alebo ekosystémov,
  2. Zlepšovanie životného prostredia – cena za zlepšenie kvality životného prostredia v mestách, na vidieku a tiež poľnohospodárskej krajine,
  3. Osveta – cena pre „zlepšováky“ v enviro vzdelávaní detí, mladých ľudí či ostatných skupín,  
  4. Eko startupy – cena za originálne zelené projekty začínajúcich firiem v regiónoch Slovenska,
  5. Zelené podnikanie – cena za ekoinovácie v podnikaní, cirkulárnej ekonomike aj v ekologickom poľnohospodárstve.

O odborné a nezávislé hodnotenie sa postará porota zložená z uznávaných osobností v oblasti ochrany prírody a cirkulárnej ekonomiky. Tá vyberie z každej kategórie v priebehu februára troch finalistov a 22. apríla samotných víťazov. Popri piatich cenách môže udeliť aj špeciálnu Cenu poroty.

Cenu Atlas za zelené podnikanie získal minulý rok nápad výroby perlivej medoviny, ktorá je sýtená „recyklovaným“ CO2, ktorý by inak skončil v atmosfére.
Zobraziť galériu (4)
Cenu Atlas za zelené podnikanie získal minulý rok nápad výroby perlivej medoviny, ktorá je sýtená „recyklovaným“ CO2, ktorý by inak skončil v atmosfére.  (Zdroj: APIMED)

Okrem verejného uznania dostanú víťazi vo všetkých kategóriách aj finančnú odmenu 10-tisíc eur na pokračovanie práce a udržanie svojich projektov. Celkovo Nadácia VÚB podporí laureátov v piatich kategóriách sumou 50-tisíc eur. Ak porota rozhodne udeliť aj Cenu poroty, pripravených bude dodatočných 10-tisíc eur ako odmena pre jej držiteľa.  

Inšpirovať môžu minuloroční víťazi

Envirocenu Atlas udelí Nadácia VÚB už po štvrtý raz. Minulý rok v apríli si ju odniesli autori viacerých netradičných projektov so skvelými výsledkami a dlhodobo udržateľným nastavením, ktoré môžu poslúžiť aj ako príklad pre prihlásenie sa tohtoročných záujemcov.

  • Cenu Atlas si odnieslo napríklad mesto Lučenec za revitalizáciu mestských ovocných sadov pre svojich obyvateľov. Zaujímavosťou je, že popri tradičných krajových odrodách stromov a obnove živého ekosystému tu pribudol aj tzv. apidomček, určený na špeciálnu terapiu a relax za pomoci včiel.
  • Cena putovala aj do OZ Druživa z Rožňavy, ktoré prišlo s unikátnym nápadom starostlivosti o mestskú zeleň so zapojením znevýhodnených ľudí. Namiesto využívania mechanického kosenia spásajú v meste trávnaté plochy ovce ako „živé kosačky“. V zime sa o ne starajú spolu s mestským pastierom klienti DSS.
  • V kategórii Osveta zvíťazila organizácia Sosna z Košíc, ktorá priniesla na Slovensko myšlienku klimatických záhrad – metodiku komplexnej premeny školských dvorov v úplnom súlade s prírodou. Do vzdelávania sa zapájajú stovky učiteľov a desiatky škôl z východného Slovenska a záujem stále rastie.
  • Víťazom kategórie Eko-startupy sa stal košický startup ekolive. Ten prišiel s technológiou, ktorá je jediná svojho druhu na svete. Projekt využíva prirodzenú silu baktérií, aby sa z odpadových surovín po ťažbe stali prírodné biostimulanty, ktoré obnovujú zdravie pôdy a podporujú pestovanie rastlín bez chémie.
  • Cenu za Zelené podnikanie získala rodinná firma APIMED z Dolnej Krupej, ktorá vynašla spôsob, ako zachytávať CO2, uvoľňujúci sa pri výrobe svojej medoviny. Začala tak vyrábať nový produkt – perlivý alkoholický nápoj, ktorý vzniká prírodnou fermentáciou z medu, ovocnej šťavy a je sýtený „recyklovaným“ CO2, ktorý by inak skončil v atmosfére.

„Sme radi, že môžeme pokračovať v našej dobre rozbehnutej tradičnej aktivite, ktorou upierame náš pohľad do budúcnosti. Envirocenou Atlas opäť vyzdvihneme zásadnú snahu ľudí, ktorí svojou neľahkou a vytrvalou prácou pomáhajú chrániť prírodu a našu planétu. Prajeme si, aby bol Atlas aj tento rok zdrojom povzbudenia, inšpirácie a vzájomného spojenia v boji, kde zohráva úlohu každý jeden z nás. Za Nadáciu VÚB chceme byť nápomocní opäť aj finančnou cestou, aby nádejné environmentálne projekty mohli pokračovať a ich pozitívny dopad sa ešte znásobil,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Jozef Kausich a dodáva, že z hľadiska zelenej grantovej podpory tretieho sektora prerozdelila Nadácia VÚB za prvé tri ročníky ceny Atlas a tiež štyri ročníky svojho programu Envirogranty sumu už 400-tisíc eur.

Minulý rok si jednu z cien Atlas prevzali aj zástupkyne mesta Lučenec za projekt revitalizácie mestských ovocných sadov.
Zobraziť galériu (4)
Minulý rok si jednu z cien Atlas prevzali aj zástupkyne mesta Lučenec za projekt revitalizácie mestských ovocných sadov.  (Zdroj: Nadácia VÚB)

Ako sa prihlásiť na cenu Atlas

Poslať svoju nomináciu môžete cez elektronický formulár (po zaregistrovaní sa je dostupný v sekcii Atlas 2024) do 3. februára. Viac sa dozviete aj na oficiálnej stránke ocenenia Atlas, kde nájdete aj prehľad víťazov z minulých ročníkov. Inšpiratívne rozhovory o tom, ako ocenené projekty s odstupom času úspešne napredujú, si môžete vypočuť aj v enviropodcaste Nadácie VÚB Atlas.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu