Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KATASTROFÁLNY stav dopravy na Slovensku: Nedokončené diaľnice či chátrajúce železničné trate! Kedy príde zmena?

Advertoriál Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Martin Pekár)

BRATISLAVA - Situácia s dopravou na Slovensku je skutočne alarmujúca. Problémom nie sú len nedokončené dôležité úseky, ale najmä chátrajúce železničné trate, zničené cesty či mosty v havarijných stavoch. Podľa Martina Pekára je načase pristúpiť k radikálnej zmene, ktorá Slovensku pomôže opäť vybudovať cestné komunikácie a zlepšiť im život. Súčasné vlády však namiesto investovania do kľúčových bodov neuvážene míňali financie štátu. Preto sa rozhodol povedať rázne ”DOSŤ” a kandidovať do politiky so stranou Progresívne Slovensko.

Stav cestných komunikácií na Slovensku je skutočne alarmujúci. Len nedávno sa zrútil most v Levoči, ktorý bol kľúčovým pre množstvo obyvateľov. Tí sa teraz nedokážu dostať ani len do mesta. Podobná situácia však môže nastať opäť. Na Slovensku máme niekoľko mostov, ktoré budú čochvíľa zaradené do havarijného stavu. Podobne zle sú na tom však aj ďalšie dopravné komunikácie, akými sú napríklad cesty či železničné trate.

Alarmujúcu situáciu v doprave si uvedomuje aj odborník Martin Pekár, ktorý sa už dlhé roky pohybuje v technickom smere a pôsobil na riadiacich pozíciách v automobilovom priemysle. Najkritickejším je podľa neho súčasný stav železníc. ”Slovensko má jednu z najhustejších sietí železničnej infraštruktúry spomedzi európskych krajín. Potenciál rozvoja vlakovej dopravy je teda obrovský. Všetci však vidíme, že aktuálne železničná infraštruktúra veľmi nefunguje. Vlaky meškajú, sú nespoľahlivé, trate sú veľmi poškodené, súpravy sú staré a majú i technické problémy. Vo vyťažených časoch sú vlaky navyše extrémne preplnené,” poznamenal pre topky.sk.

KATASTROFÁLNY stav dopravy na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Martin Pekár)

To však nie je jediný problém. Slováci už niekoľko rokov čakajú na novú diaľnicu D1, ktorá má smerovať do Košíc. Jej vybudovanie je však ešte stále v nedohľadne, Pekár dokonca prezradil, že na niektorých úsekoch práce ešte ani len nezačali: ”Na niektorých úsekoch nie je hotová ani len príprava. Je potrebné sa intenzívne zamerať na prípravu chýbajúcich úsekov, aby sa mohlo začať stavať čo najskôr.” Ďalším obrovským problémom v doprave sú tiež cesty, na ktorých treba urýchliť rekonštrukciu. Rovnako sa tak prioritne treba venovať mostným objektom. Niektoré sa totiž čoskoro budú nachádzať v havarijnom stave.

Hoci si mnoho ľudí uvedomuje reálne problémy, ktoré Slovensko trápia, ešte nikto neprišiel s adekvátnymi riešeniami. Namiesto toho predošlé vlády len neekonomicky hospodárili s majetkom štátu. ”Ako manažér vnímam obrovské prešľapy a chyby, ktoré sa opakovane diali na rôznych úrovniach manažmentu štátu. O potenciálnej korupcii a neefektívnom míňaní finančných prostriedkov ani nehovorím,” poznamenal Pekár.

KATASTROFÁLNY stav dopravy na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Martin Pekár)

Súčasné smerovanie politiky ako aj neekonomické nakladanie s financiami niektorých vlád ho preto prinútili povedať dosť a rozhodol sa zakročiť, aby pomohol Slovensku sa opäť dostať na nohy. Aj preto sa rozhodol vstúpiť do politiky. Spočiatku spolupracoval s Miroslavom Beblavým na viacerých projektoch. Neskôr sa však rozhodol využiť svoje nadobudnuté skúsenosti z viacerých manažérskych pozícií v automobilovom priemysle a  začal pôsobiť v hnutí Progresívne Slovensko ako gestor pre rozvoj dopravy. Na tejto pozícii sa mu presadzuje v programe Progresívneho Slovenska zavedenie integrovaného dopravného lístka CeloSlovák, ktorý umožňuje cestovať po celom Slovensku a to vo všetkých formách dopravy za zvýhodnenú cenu.

Okrem toho sa taktiež venoval aj zlepšeniu železničnej dopravy, ktorá má však podľa neho omnoho väčší potenciál. ” Riešenie je posunúť vlakovú dopravu do budúcnosti. Je toho veľa, čo potrebujeme urobiť. Spomeniem aspoň kľúčové opatrenia, ktoré chceme v oblasti rozvoja železničnej dopravy zaviesť a ktoré máme aj v našom programe. V prvom rade treba zefektívniť riadenie železničných spoločností. Zároveň potrebujeme vytvoriť systém dlhodobého plánovania a financovania železničných spoločností. Ruka v ruke s týmto opatrením musí ísť reforma a navýšenie investícií do železníc. Zabezpečíme, aby ŽSR pripravovali investičné projekty rýchlejšie a kvalitnejšie - bez zbytočných častí, ktoré odčerpávajú tak veľmi potrebné zdroje. Samozrejme, investície bez vízie fungovať nemôžu. Preto pripravíme dlhodobú víziu modernizácie a rozvoja železníc. Zadefinujeme výhľadový stav slovenských železníc v roku 2040 a pripravíme zoznam investičných projektov, ktoré povedú k jeho naplneniu,” poznamenal Pekár.

KATASTROFÁLNY stav dopravy na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Martin Pekár)

Rozvoj verejnej dopravy je totiž podľa neho na Slovensku už dlhodobo zanedbávaný. Progresívne Slovensko však prichádza konečne s reálnym a adekvátnym riešením, ako pomôcť dosiahnuť úroveň dopravy, akú si zaslúžime. ”V súčasnosti České Dráhy napredujú smerom k modernej budúcnosti, pričom naše železnice stagnujú, chátrajú a rozpadávajú sa. Dokonca naše trate im ničia ich súpravy, čo je teda medzinárodná hanba. Je nutné tento nepriaznivý vývoj otočiť, investovať do verejnej dopravy, cyklodopravy či železníc a otvoriť cestu ku kvalitnej, modernej a hlavne dostupnej dopravy pre nás všetkých. Som presvedčený, že spoločne s ďalšími odborníkmi a odborníčkami v PS máme schopnosti na to, aby sme zvládali náročné výzvy a podarilo sa nám dosiahnuť kvalitnejšiu a efektívnejšiu dopravu pre Slovákov,” dodal v závere.

KATASTROFÁLNY stav dopravy na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Martin Pekár)

 

Advertoriál pripravený v spolupráci s Progresívne Slovensko.

Objednávateľ: Progresívne Slovensko,
Grösslingová 2478/4, 81109 Bratislava - mestská časť Staré Mesto, IČO: 51224836
Dodávateľ: Zoznam, s.r.o., Svätoplukova II. 18892/2 A, 821 08 Bratislava - mestská časť Ružinov, IČO: 36029076

Viac o téme: Progresívne SlovenskoMartin PekárVoľby2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu