Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

6 tipov, ako používať domáce spotrebiče, aby ste mali nižší účet za energie

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Datart)

Premýšľali ste niekedy nad tým, ako môžu malé zmeny v používaní vašich spotrebičov prispieť k zníženiu vašich nákladov na energie a v konečnom dôsledku pomôcť planéte? Ponúkame vám zopár tipov a rád.

Sú to zdanlivé maličkosti, ale ak si ich osvojí dosť ľudí, nebudeme sa musieť báť o našu energetickú budúcnosť a spravíme niečo pre našu planétu. Na začiatku treba trochu porozmýšľať, neskôr sa z pozitívnych návykov stane rutina. Možno prídete aj k záveru, že k lepšiemu naplneniu cieľa zanechať menšiu uhlíkovú stopu vám pomôže výmena starého spotrebiča za nový, úspornejší.

„Novšie typy domácich spotrebičov majú oproti tým starším aj viac inteligentných funkcií vrátane takých, ktoré sú zamerané na šetrenie energie. Preto netreba dlho váhať nad investíciou do nákupu nového spotrebiča. Dlhodobo sa to určite vyplatí, osobitne v tomto období, keď prudko rastú ceny energií,“ hovorí marketingová riaditeľka značky DATART Sabina Boudová.

1. Používajte úsporné svietidlá a vypínajte za sebou svetlo

Mnoho domácností dnes prechádza na inteligentné LED svetlá, ktoré sú úspornejšie a vyzerajú štýlovo. Napriek tomu, že spotrebujú zlomok toho, čo staršie halogénové alebo klasické žiarovky, stále je dobre zhasínať svetlo pri odchode z miestnosti. V rámci inteligentnej domácnosti si môžete zaobstarať senzorické „smart“ zariadenie, ktoré to bude robiť za vás.

2. Odpájajte spotrebiče zo siete

Aj zariadenia, ktoré sú vypnuté, spotrebovávajú určité množstvo energie, pokiaľ sú v  pohotovostnom (stand-by) režime. „Niektoré elektronické zariadenia a spotrebiče je užitočné mať v stand-by režime, ale treba zvážiť, či to musí byť celých 24 hodín denne. Najmä počas nočných hodín alebo neprítomnosti používateľa zbytočne odoberajú energiu z elektrickej siete,“ konštatuje marketingová riaditeľka DATARTu.

Podobný efekt ako zbytočne zapnutý stand-by režim majú aj nabíjačky telefónov, notebookov a iných prístrojov, ktoré zostávajú pripojené k sieti aj po ich nabití. Včasným odpojením nabíjačky sa nielen šetrí elektrická energia, ale predlžuje sa aj životnosť batérie.

Aby ste zakaždým nemuseli vyťahovať zástrčky od prístrojov či nabíjačky z napájania, môžete používať zásuvky s vypínačom alebo s inteligentným pripojením. Tie dokážu zaistiť, že spotrebič sa nebude používať a sám sa zo siete odpojí.

3. Prejdite na úspornejšie spotrebiče

V prípade niektorých domácich zariadení platí, že oveľa lepšie ako snažiť sa o úspornejšiu prevádzku so starými žrútmi energie je vymeniť ich za nové, energeticky efektívnejšie modely. Medzi energeticky najnáročnejšie spotrebiče v domácnosti patria napríklad chladničky alebo sušičky. U iných, ako sú napríklad práčky, umývačky riadu či žehličky, závisí šanca na úsporu od frekvencie ich používania. Vhodné je po niekoľkých rokoch prevádzky posúdiť výhody výmeny spotrebiča za novší, úspornejší model.

6 tipov, ako používať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Datart)

4. Kuchynské zariadenia využívajte efektívne

Na tepelnú úpravu jedla skúste viac využívať mikrovlnovú rúru alebo hriankovač a menej elektrickú rúru. Mikrovlnka môže za 15 minút urobiť rovnakú prácu ako elektrická rúra za hodinu. Pri varení alebo pečení môžete vypnúť rúru alebo varnú dosku o pár minút skôr a nechať teplo ďalej pôsobiť zotrvačne, čo však závisí aj od vlastností nádoby. Varte s pokrievkou, skrátite tým čas varenia aj spotrebu vody. Ak varíte vodu vo varnej kanvici, neprepĺňajte ju. Varenie väčšieho množstva vody, ako práve potrebujete, znamená plytvanie energiou.

Ďalším miestom, kde sa dá energia ušetriť, je chladnička. Mala by byť primerane naplnená, podobne aj mraznička. Výmena vzduchu pri otváraní príliš prázdnej chladničky si vyžaduje jeho následné nové schladzovanie, preto sa odporúča použiť trik – vložiť do chladničky fľaše naplnené vodou, len preto, aby zaberali priestor. Aj v prípade kuchynských spotrebičov sa však snažte používať moderné, čo najúspornejšie a najinteligentnejšie modely, z ktorých mnohé už majú zabudované aj ekologické šetriace funkcie.

5. Perte efektívnejšie

S dnešnými účinnými pracími prostriedkami často nie je potrebné nastavovať pri praní vyššie teploty, dokážu dobre vyprať oblečenie už aj pri menej ako 40 °C. Zároveň sa odporúča plniť práčku na jej celú kapacitu, pretože pri menšej, napríklad polovičnej dávke je rozdiel v spotrebe energie len malý. Preto je vhodné prať bielizeň po čo najväčších dávkach a menej často. Aj pri práčke platí odporúčanie prehodnocovať po niekoľkých rokoch jej možnosti a stupeň energetickej šetrnosti. Nové modely ponúkajú viac inteligentných funkcií a úsporných možností.

6. Nekúrte ani nechlaďte miestnosti priveľa

Energetické úspory možno dosiahnuť aj pomocou nastavenia teploty v byte a jej priebehu v čase. Počas vykurovacieho obdobia postačí v interiéri aj teplota 17 stupňov, pričom v každej miestnosti by sa mala nastaviť osobitne. Tam, kde sa obyvatelia bytu práve nezdržujú, stačí miestnosť temperovať na ešte nižšej úrovni.

Naopak, v letných horúčavách sa v prípade, že používate klimatizáciu, treba vyvarovať zbytočne podchladených miestností. „Z hľadiska zdravia sa odporúča, aby rozdiel medzi teplotami vonku a v interiéri nepresiahol 5 stupňov a toto odporúčanie možno privítať aj z hľadiska spotreby energie. Klimatizácia veľmi zvyšuje komfort v interiéri, ale patrí k veľkým konzumentom energie v budovách. Na to by mali používatelia tiež myslieť,“ pripomína Sabina Boudová.

Čím kratšie počas dňa je klimatizácia v aktívnom chode, tým menej energie spotrebuje a tým lepšie je to pre životné prostredie. Správny teplotný režim v domácnosti pritom môžete naprogramovať a riadiť napríklad cez inteligentný termostat s možnosťou diaľkového ovládania cez telefón.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu