Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Humanoidné roboty hrajú vlastnú futbalovú ligu: Ich konštruktér Dennis Hong si verí, že v roku 2050 budú schopné poraziť aj majstrov sveta!

PR článok Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: slovakiatech.sk)

Profesor Dennis Hong z Kalifornskej univerzity v Los Angeles(UCLA) je zakladajúcim riaditeľom RoMeLa (Robotics & Mechanisms Laboratory), čo je laboratórium robotiky a mechanizmov na Fakulte strojárstva a letectva UCLA. Jeho výskum sa zameriava na pohyb a manipuláciu s robotmi, autonómne vozidlá a humanoidné roboty.

Je vynálezcom viacerých nových robotov a mechanizmov vrátane „celokožného pohybu“ pre mobilné roboty inšpirovaných pohybom meňavky, jedinečného trojnohého robota STriDER, ale aj prvého auta na svete, ktoré môže viesť slepý. Noviny Washington Post profesora Honga označili dokonca za „Leonarda da Vinciho robotiky“.

Humanoidné roboty hrajú vlastnú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: slovakiatech.sk)

Hong so svojím tímom vyvíja najmodernejšie roboty pre široké využitie. Hrdý je predovšetkým na sedem vo svete ocenených robotov vhodných do všetkých terénov – trojnohý STriDER, IMPASS pohybujúci sa kombináciou kolies a nôh, CLIMBeR lezúci po útesoch, meňavkový robot pohybujúci sa metódou „celokožného pohybu“, HyDRASS – hadí robot lezúci po konštrukciách, vzduchom poháňanú robotickú ruku RAPHaEL ahumanoidný DARwin– všetky postavil jeho tím v laboratóriu RoMeLa vo Virginia Tech.

Humanoidné roboty hrajú vlastnú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: slovakiatech.sk)

Mimoriadny úspech zožal trojnohý robot STriDER, ktorý je podľa Honga inšpirovaný prírodou. Pohybuje sa tak, že pretočí svoje telo o 180 stupňov a strednú nohu prehodí pomedzi ďalšie dve, aby ustál pád. „Aj keď v skutočnosti v prírode trojnohého tvora nemáme, ale využívanie kinetickej energie formou pasívneho dynamického pohybu je typické i pre nás ľudí,“ vysvetľuje odborník na robotiku. Podľa neho je ľudská chôdza postavená na princípe kyvadla, ktoré švihom nohy akoby zastavovalo pád. „Ľudská chôdza je proces neustáleho padania a premieňania potenciálnej energie na kinetickú,“ dodáva Hong.

Humanoidné roboty hrajú vlastnú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: slovakiatech.sk)

Hong však svoju prácu miluje aj preto, lebo vývoj špičkových robotov si spetruje zábavou. Aj preto, lebo prišiel na chuť futbalu. Nie však takému, ako si predstavujete, ale robotickému. Momentálne je pre neho veľkou výzvou vývoj humanoidných robotov DARwin, s ktorými sa pravidelne zúčastňuje na medzinárodnej futbalovej lige inteligentných robotov RoboCup. Jeho modernizovaný DARwin II. je v súčasnosti už samostatný inteligentný robot, ktorý pomocou umelej inteligencie dokáže hrať futbal. „Nie je ovládaný na diaľku, nie je priviazaný. Rozhliadne sa navôkol, hľadá loptu a keď ju nájde snaží sa ju streliť do bránky,“ opisuje úspechy DARwina i jeho väčšieho „brata“ v ľudskej veľkosti CHARLIho – 2 jeho konštruktér, ktorý sa teší z víťazstva až v dvoch ročníkoch súťaže po sebe (2011 a 2012), ktorej história siaha až do roku 1997.

Humanoidné roboty hrajú vlastnú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: slovakiatech.sk)

Pre Dennisa Honga je medzinárodná futbalová súťaž robotov obrovskou výzvou. „Cieľom RoboCupu je do roku 2050 vyvinúť humanoidné roboty v ľudskej veľkosti, ktoré budú schopné hrať futbal proti ľuďom, ktorí vyhrali majstrovstvá sveta a ešte ich aj poraziť,“ približuje odvážne ciele Hong a dodáva, že je presvedčený, že sa tento cieľ podarí splniť.

Humanoidné roboty hrajú vlastnú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: slovakiatech.sk)

Ak vás zaujíma svet inovácií, technológií a robotiky, na profesora Dennisa Honga sa môžete tešiť už na jeseň. Na Slovensko tento „da Vinci“ robotiky zavíta na 2. ročník medzinárodnej konferenciea inovačného a technologického veľtrhu SlovakiaTech Forum – Expo 2019 v košickom Kulturparku (8. – 10.10.2019), na ktorom vystúpi ako jeden z top spíkrov. Trojdňové podujatie okrem odborníkov na inovácie a nové technológie z celého sveta svoje brány otvorí aj pre širokú verejnosť, ktorá si bude môcť i na vlastnej koži vyskúšať najhorúcejšie technologické novinky roka.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu