Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Testosterón robí chlapa. Zvýšte ho a zlepšite svoj výkon

PR článok
(Zdroj: zerex)

Napadlo vám niekedy, prečo niektorí muži vyzerajú mužnejšie, majú hrubší hlas alebo sú dominantnejší? Môže za to testosterón.

Tento hormón je zodpovedný za vývoj mnohých vlastností a v tele spôsobujú mnohé potrebné zmeny. Na čo všetko testosterón vplýva a ako si dlhodobo udržať jeho hladinu?

Pár správnych dôvodov, prečo mať dostatok testosterónu

Vďaka testosterónu majú muži viac svalovej hmoty

 

Spolu s pridaním cvičenia do denného režimu, poskytuje dostatok testosterónu rýchlejšie výsledky v zlepšovaní sily, objemu svalov a celkovej telesnej kondície. Naopak, nedostatok testosterónu u mužov spôsobuje, že získanie svalovej hmoty, sily, či zbavovanie sa tukov, je stále náročnejšie a zložitejšie. Pozorovať to môžu starnúci muži, ale aj mladšie ročníky, ktoré trpia nízkou hladinou testosterónu.

Testosterón zvyšuje libido a zlepšuje erekciu

 

Hoci testosterón nie je tým jediným, čo muž potrebuje pre libido a správny výkon, jeho nedostatok však môže znížiť vašu schopnosť mať uspokojivý sex. To môže vyústiť do problémov ako erektilná dysfunkcia alebo neschopnosť styku. Keď je však hladina testosterónu na správnej úrovni, muž sa teší dostatočne pevnej erekcii, a jeho chuť na sex neutrpí žiadne straty.

Na normálnu hladinu testosterónu vplýva aj Kotvičník zemný, jedna zo zložiek tabletiek podporujúcich pevnú erekciu a chuť na sex Zerex Ultragold. Kotvičník skvele dopĺňa aj Maca peruánska (pomáha udržiavať sexuálnu aktivitu) a L-arginín.

Testosterón pomáha rýchlejšie znižovať množstvo telesného tuku

 

Ako už bolo uvedené, testosterón podporuje rast svalov, súčasne však môže potlačiť prírastok tukov. Muži s nedostatkom testosterónu majú tendenciu naberať tuk ľahšie než ich zdraví rovesníci. Svaly spaľujú oveľa viac kalórií ako tuk. Nedostatok svalov spôsobuje, že muži majú vyššie riziko nadmerného príjmu potravy a množstva kalórií.

Testosterón hrá dôležitú úlohu pri spaľovaní tukov, regulácií inzulínu a glukózy. Keď hladiny testosterónu klesnú, schopnosť organizmu regulovať inzulín, glukózu a metabolizmus tukov sa znižuje, čo zase spôsobuje nahromadenie tukového tkaniva. Nie je žiadnou novinkou, že obézni muži majú o 30% nižšiu hladinu testosterónu ako muži, ktorí majú normálnu hmotnosť.

Testosterón môže znížiť vaše šance na Alzheimerovu chorobu

 

Preukázalo sa, že existuje súvislosť medzi hladinami testosterónu a Alzheimerovou chorobou. Rovnako sa potvrdila  súvislosť medzi úrovňami testosterónu a celkovými kognitívnymi schopnosťami, najmä u starších mužov. Vedci sú presvedčení o tom, že testosterón hrá úlohu pri prevencii úpadku mozgových tkanív u starších mužov.

Jednou zo štúdií, ktorá o tom pojednáva, je štúdia Testosterón a kognitívna funkcia: súčasný klinický dôkaz vzťahu.

Ďalšie výhody vyváženej hladiny testosterónu

  • pomáha posilňovať kosti
  • môže zvýšiť súťaživosť, konkurencieschopnosť
  • testosterón zvyšuje dominanciu a túžbu po moci
 

Prejavy nedostatku testosterónu - objasňuje sexuologička

MUDr. Taťána Šrámková, CSc.: “Typický pacient s nedostatkom testosterónu sa v ordinácii sexuológa sťažuje na stratu alebo zníženie sexuálnej túžby a sexuálnej aktivity, únavu, poruchu erekcie, zhoršenie ranných erekcií, menej intenzívnu ejakuláciu či znížený objem ejakulátu.

Ďalšími príznakmi nedostatku testosterónu sú: znížená vitalita, úbytok svalovej hmoty a sily, rednutie ochlpenia, obdominálna obezita (obvod pásu viac ako 102 cm), epizodické potenie, návaly tepla, nespavosť, ale aj poruchy psychických funkcií ako je podráždenosť alebo letargia, znížený pocit spokojnosti, nedostatočná motivácia, nízke sebavedomie, znížená duševná energia, depresia, pocit strachu, či problémy s krátkodobou pamäťou. Významný nedostatok testosterónu vedie k neplodnosti.”

Ako si “v pohode” udržať hladinu testosterónu?

  1. Mnohé štúdie ukazujú, že silový tréning môže zvýšiť hladiny tohto hormónu.
  2. Jedzte veľa potravín bohatých na zinok (mäso, orechy), vitamín D a zaraďte do jedálnička potraviny na zvýšenie hladiny testosterónu, napríklad Kotvičník zemný, Macu,... Je to jeden zo spôsobov, ako dostať hladiny testosterónu opäť do normálu.
  3. Kľúčovým je aj dostatok spánku, pretože jeho nedostatok je spojený s nízkymi hladinami testosterónu.
  4. Redukovanie stresu je rovnako výborná cesta. Nadmerný stres totiž produkuje stresový hormón kortizol, ktorý má moc testosterón potláčať.
 

Fakty o testosteróne

Hoci je nazývaný “mužským hormónom”, produkujú ho aj ženy a v určitých procesoch je tiež potrebný.

Úroveň testosterónu prirodzene klesá s pribúdajúcim vekom muža. Na svojom vrchole je v období dospievania.

Testosterón môže bojovať proti depresii. Vedci zistili, že muži trpiaci depresiou majú zvyčajne nedostatočné hladiny testosterónu.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu