Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

STRIEKANÁ IZOLÁCIA: "Fenomén v zateplení"

Striekaná izolácia PR článok Zobraziť galériu (4)
Striekaná izolácia (Zdroj: Calet s.r.o.)

Mnohí z nás si pamätajú dobré rady starých mám, že treba mať v zime teplú čiapku, lebo najviac tepla nám uniká práve hlavou. A že v lete neradno na slnku bez klobúka /šiltovky pobehovať, že hneď je úpal na svete. Áno, s úsmevom na tieto okrídlené vety spomíname, ale staré mamy mávajú vždy pravdu. Vždy celkom nie, ako si ony myslia, ale v tepelnej ochrane našej hlavy určite pravdy kus majú.

A podobne je to aj s našimi obydliami. Dobre zaizolovaný dom je skvelá vec, ale najviac tepla uniká stropom a v obytnom podkroví v lete rovnako oceníme dobrú izoláciu, keď sa nadmerne neprehrieva.

ČO JE VLASTNE STRIEKANÁ IZOLÁCIA:

Striekaná penová izolácia je vlastne pena, ktorá sa využíva pri izolovaní stien, stropov, medzier a iných častí budov, alebo rôznych zariadení. Zjednodušene povedané, funguje ako termoska. Keď dnu dáte chladné, udrží chlad a keď treba teplo, tak ho von nepustí.

Jedná sa o dvojzložkovú tekutú hmotu, ktorá sa nahreje v reaktore a vyhrievanými hadicami je pod tlakom miešaná v striekacej pištoli a následne nastriekaná na požadovaný povrch, kde niekoľkonásobne zväčší svoj objem. O pár sekúnd je už definitívne vytvrdnutá a stabilizovaná.

Striekaná izolácia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Calet s.r.o.)

BENEFITY PUR PENY:

Efektívna izolácia domu je dilemou pre nejedného architekta a každý z nás by rád mal účinné riešenie v pomere cena a funkčnosť zaizolovania. A práve tu striekaná pur pena boduje. A nie len v pomere cena a efektívnosť, ale aj v rýchlosti montáže (aplikácie) je v predstihu oproti konkurenčným produktom. Bežný rodinný dom, čo býva spravidla 100-200m2 izolovania podkrovia, alebo stropu, je štandardne hotových v jednom pracovnom dni.

Nezanedbateľným faktom je aj objemová stálosť peny a bezspojová vrstva. Konkurenčné materiály treba montovať vo viacerých vrstvách, aby sa znížilo množstvo spájaných plôch, ako aj fakt, že niektoré materiály rokmi degradujú (strácajú objem, miznú). A v tomto ohľade sa môžete na penu spoľahnúť.

V pur pene sa vám ani drobné hlodavce a hmyz nebude držať. Nie je to pre nich prostredie, kde by chceli pôsobiť.

Striekaná izolácia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Calet s.r.o.)

NIEČO Z HISTÓRIE:

Aj keď striekaná PUR pena u nás už nie je žiadnou novinkou, stále si ešte hľadá svoje pevné miesto v domácom stavebníckom košiari. Je pravda, že veľakrát sa radi držíme zaužívaných doktrín a neradi prijímame inovatívne nápady. Áno, tak to je, ale aj keď si to možno málokto uvedomuje, tento druh izolácie nás sprevádza už po desaťročia. Každý z nás ma doma chladničku/mrazničku a títo naši každodenní pomocníci nemajú inú izolačnú vrstvu ako práve PUR penu. Takže brať túto variantu ako neodskúšaný výstrelok by bola isto úloha šitá pre novodobého  Dona Quijota. 

Napríklad v Kanade je tento spôsob tepelnej izolácie používaný už od osemdesiatych rokov minulého storočia.

Striekaná izolácia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Calet s.r.o.)

PUR PENA A VÁŠ DOM:

Čím izolovať dom rozmýšľa každý kto stavia, alebo prerába. Väčšinou je aj úsmevným paradoxom, že ak oslovíte 5 ľudí s otázkou čím izolovať, tak určite sa dozviete minimálne 5 názorov. Veď predsa nemôže byť nič lepšie, ako to, čím izoloval sused strechu, alebo kolega v práci strop, alebo švagor u mamy prístavbu.

Penová izolácia sa teší stále väčšej popularite a dopyt po tomto spôsobe zateplenia stále rastie. Veď aby nie. Fantastické tepelno izolačné vlastnosti sú jedna vec a aj samotná aplikácia je taká zaujímavá, že pôsobí priam cukrársky a človek ma skoro chuť sa do nej zahryznúť.

Každopádne voľba je na každom z nás a iba my si zvolíme svoju cestu. Ako sme už spomínali, penová izolácia si pevne razí svoju cestu na stavebnom trhu a jej konkurencieschopnosť proti „zaužívaným“ spôsobom zateplenia je skutočne pozoruhodná.

Ak vidíte v striekanej izolácii potenciál pre vašu stavbu, jednoducho môžete získať bezplatnú predbežnú kalkuláciu práce u vás doma. calet-sro.sk/kontakt/

Neexistuje v dome neznesiteľné horúce leto, alebo veľmi tuhá zima, existuje iba slabá izolácia.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu