Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mrazivé tajomstvo sochy slávneho Andersena: Najsmutnejšia rozprávka sa zrodila v Bratislave

Socha Hansa Christiana Andersena na Hviezdoslavovom námestí. Zobraziť galériu (2)
Socha Hansa Christiana Andersena na Hviezdoslavovom námestí. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Socha Hansa Christiana Andersena od Tibora Bartfaya je obľúbenou turistickou zastávkou na Hviezdoslavovom námestí. Málokto však vie, že sa k jej vzniku viaže smutná legenda. Na spisovateľa , ktorý kedysi navštívil Bratislavu, tu hlboko zapôsobilo stretnutie s malým dievčatkom.

Rozprávka o chudobnom dievčatku so zápalkami či príbeh o malej morskej víle fascinujú deti z celého sveta. Zdá sa, že práve prvá z nich sa vo fantázii Hansa Christiana Andersena zrodila po návšteve Bratislavy. Andersen si okrem písania rozprávok viedol aj podrobný denník zo svojich ciest. Práve vďaka nemu vieme, že sa v roku 1841 ocitol aj v Bratislave, kde zakotvila loď s rozprávkarom na palube.

Zabudnite na všetky rozprávky: Snehulienka bratov Grimmovcov existovala, tvrdia historici

Kým námorníci nakladali uhlie do parníka v prístave, Andersen a iní cestujúci si boli poobzerať centrum mesta. Podľa spisovateľa Petra Glocka sa Andersen v centre mesta stretol s neznámymi dievčatkom, ktoré mu podarovalo ružu. Na rozprávkara so silným sociálnym cítením zrejme stretnutie zapôsobilo tak čarovne, že ho inšpirovalo k napísaniu rozprávky o dievčatku so zápalkami.

Ako píše Ivan Szabó v knihe Prešporsko-bratislavské historky, o Andersenovom pobyte v Bratislave neexistuje veľa historických záznamov. Jeho návštevu Bratislavy však spomína nemecká kniha Gesammelte Märchen und Historie von Hans Christian Andersen, ktorá vyšla v roku 1853 v Lipsku.

Inger Binger Hansen: Dievčatko so zápalkami
Zobraziť galériu (2)
Inger Binger Hansen: Dievčatko so zápalkami  (Zdroj: Profimedia.sk/Inger Binger Hansen)

Viac o téme: SochaLegendaBratislavaHans Christian AndersenDievčatko so zápalkami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu