Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Američania objavujú slovenské rozprávky: Učaroval im aj Pat a Mat

Pat a Mat
Pat a Mat (Zdroj: Foto: repro foto youtube)

WASHINGTON - Pat a Mat sa snažia nainštalovať do svojej izby obraz. Ja ale taký veľký, že sa nezmestí cez dvere, a tak ho rozrežú. Nakoniec samozrejme všetko pokazia.

Jednu z mnohých zábavných častí československej a neskôr českej populárnej rozprávky si v nedeľu mohli pozrieť deti v hlavnom meste Spojených štátov. A Pat a Mat sa im jednoznačne páčili. Kinosálou sa neustále ozýval smiech. Vo Washingtone sa koná európsky detský festival Kids Euro Festival 2016. Trvá dva týždne a je najväčším festivalom svojho druhu v Spojených štátoch. Deťom predstavuje európske rozprávky, umenie a kultúru.

V programe je viac ako 100 podujatí, ako napríklad premietanie a rozprávanie rozprávok, tanečné, divadelné či spevácke predstavenia, rôzne hry a aktivity pre deti. "Vitajte na deviatom ročníku Kids Euro Festivalu! Je to ako výlet do Európy - ale nepotrebujete pas!" láka webová stránka festivalu. Legendárni Pat a Mat sa deťom predstavili v rámci série krátkych rozprávok.

Malí diváci si pozreli napríklad aj bulharskú rozprávku o Hundrošovi, švédsku rozprávku o prasiatku, ktoré sa chce naučiť lietať, a maďarskú rozprávku Hey Deer! (Hej, jeleň!), ktorá získala v Európe aj v Spojených štátoch niekoľko ocenení. Festival organizujú členské štáty Európskej únie a Európsko-americká kultúrna nadácia už po deviaty raz. Slovensko sa predstaví v stredu 2. novembra spolu s viacerými okolitými krajinami v rozprávaní o Babe Jage.

Viac o téme: DetiAmerikaSlovenské rozprávky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu