Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový projekt v Indii útočí na svetový rekord: Najvyššia socha na svete má mať 192 metrov

Návrh sochy.
Návrh sochy. (Zdroj: twitter.com/indiatvnews)

DILLÍ - V Indii sa začala stavať budúca najvyššia socha sveta, ktorá má predstavovať významného hinduistického vodcu zo 17. storočia. Má stáť niekoľko sto miliónov dolárov a vyvolala kritiku ako aj internetovú petíciu proti stavbe. Indický premiér Narendra Modi položil v sobotu základný kameň sochy Čhatrapatiho Šivádžího, ktorá má vyrásť na umelom ostrove v mori pri Bombaji.

Merať by mala 192 metrov, čiže dvakrát viac ako newyorská Socha Slobody (93 metrov), päťkrát viac než socha Krista Spasiteľa v Riu de Janeiro a mala by prekonať aj súčasnú najvyššiu sochu sveta, čínsku sochu Budhu z provincie Che-nan, ktorá meria 128 metrov.

"Jeho osobnosť je pre nás inšpiráciou v mnohých smeroch," povedal pri začatí projektu Modi o zakladateľovi maráthského štátu Šivádžím, ktorý bojoval s moslimskou Mughalskou ríšou a sám založil kráľovstvo. Šivádží (1630-1680), ktorý užíval panovnícky titul Chatrapati, bol neskôr historikmi oslavovaný ako maráthský národný hrdina a inšpirátor hinduistického odporu proti moslimskému útlaku. Meno Šivádžího už nesie hlavné letisko a stanica v Bombaji.

Vláda štátu Maháraštra, ktorého je Bombaj správnym strediskom, má na výstavbu sochy dať 530 miliónov dolárov. Hotová má byť už v roku 2019. Výška investície však dvihla vlnu kritiky, podľa ktorej by sa peniaze mali vložiť skôr do infraštruktúry, na školstvo a rozvoj. Internetovú petíciu na stránke Change.org podpísalo už 32.000 ľudí, ktorí chcú ukončenie projektu.

Módího vláda už raz rozhodla o podobnom projekte. V roku 2014 bola schválená stavba 182 metrov vysokej sochy Sardara Patela, jedného zo zakladateľov Indie. Skulptúra ​​zo železa a bronzu je v štáte Gudžarát, odkiaľ Patel aj Modi pochádzajú, a jej cena má byť 368 miliónov dolárov.

Viac o téme: SochaIndiaBombaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu