Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Po útokoch v Nice predĺžil Hollande výnimočný stav: Francúzsko dlhodobo čelí hrozbe terorizmu

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Po teroristických útokoch vo francúzskom Nice zo 14. júla vyhlásil prezident Francois Hollande predĺženie výnimočného stavu, ktorý mal pôvodne platiť do 26. júla. Na celom kontinentálnom území Francúzska a na ostrove Korzika tak bude platiť na obdobie ďalších troch mesiacov. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí o tom informuje na svojej webovej stránke.

Ako ďalej uvádza rezort slovenskej diplomacie, francúzske úrady pristúpili už po atentátoch z roku 2015 k zvýšenej kontrole na všetkých vstupných bodoch do krajiny – cestných, železničných, morských a leteckých.

"V departemente Alpes-Maritimes na juhu Francúzska bol celoštátny plán Vigipirate v boji s terorizmom zvýšený na stupeň 'pozor, atentát'. Rovnakým spôsobom i operácia Sentinelle, na základe ktorej je na celom území Francúzska mobilizovaných 10.000 príslušníkov ozbrojených síl - okrem príslušníkov polície a žandárov -, bude i naďalej účinná," informuje rezort diplomacie.

Keďže Francúzsko už dlhodobo čelí hrozbe teroristických útokov, rezort diplomacie odporúča slovenským občanom v záujme osobnej bezpečnosti vyhýbať sa masovým zhromaždeniam a v prípade teroristického útoku riadiť sa odporúčaniami príslušných bezpečnostných zložiek francúzskeho štátu.

Ďalej slovenským občanom odporúča sledovať miestne médiá a v prípade naliehavej núdze na mieste kontaktovať stálu diplomatickú službu veľvyslanectva SR v Paríži (+33 672 07 68 32) alebo stálu službu rezortu v Bratislave (+421 (0)2 5978 2211).

Viac o téme: Francois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu