Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká Británia definitívne opúšťa Európsku úniu: Nie je to koniec, je to zrod novej éry

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

LONDÝN - Veľká Británia oficiálne opúšťa Európsku úniu (EÚ). Stane sa tak dnes o polnoci stredoeurópskeho času, teda o 23:00 tamojšieho času. Premiér Boris Johnson bude pri tejto príležitosti predsedať mimoriadnej schôdzi kabinetu v severnom Anglicku a po nej sa plánuje prihovoriť národu. V Londýne prichystali aj svetlú šou, v rámci ktorej budú hodiny odpočítavať posledné chvíle krajiny v únii.

Do konca roka 2020 bude trvať takzvané prechodné obdobie, počas ktorého by sa Británia a EÚ mali dohodnúť na budúcom vzájomnom vzťahu. Počas tohto jedenásťmesačného obdobia bude Británia dodržiavať všetky pravidlá únie. Johnson nalieha, aby prechodné obdobie nepredlžovali. Európska komisia tvrdí, že časový harmonogram je extrémne náročný.

Briti si odhlasovali odchod Spojeného kráľovstva z EÚ v referende v roku 2016. V ďalšom období nasledovalo množstvo rokovaní a schvaľovaní, odklady brexitu, rezignácia premiérky Theresy Mayovej i predčasné parlamentné voľby, ktoré zvolal nový premiér Boris Johnson.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (7)
Theresa Mayová  (Zdroj: SITA/AP/Henry Nicholls)

Europoslanci schválili brexit 29. januára 2020 v pomere hlasov 621 : 49. Luisa Porritt, končiaca europoslankyňa za britských Liberálnych demokratov, ktorí boli hlavnými zástancami zotrvania v únii, krátko pred hlasovaním vyhlásila, že mladí Briti jedného dňa povedú kampaň za znovupripojenie k EÚ. Spojené kráľovstvo je prvou krajinou, ktorá opúšťa európsky blok. Do únie patrila 47 rokov.

Definitívny odchod

Britský premiér Boris Johnson sa domnieva, že nadchádzajúci odchod jeho krajiny z EÚ je začiatkom novej etapy v živote všetkých Britov, ktorá by sa mala vyznačovať zjednotením a obnovou. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré zverejnil úrad britského premiéra v deň, keď Británia po 47 rokoch členstva v EÚ a troch rokoch od referenda o brexite opustí Európsku úniu. Stane sa tak v piatok o 23.00 h miestneho času (o polnoci SEČ).


Brexit bude smutným dňom a lekciou pre nás všetkých, tvrdí Macron


Od toho okamihu Spojené kráľovstvo už nebude členským štátom EÚ a bude sa považovať za tretiu krajinu. Následné prechodné obdobie, ktorého cieľom je poskytnúť občanom a podnikom z EÚ aj Británie viac času na prispôsobenie sa novej situácii, potrvá do 31. decembra 2020.

Počas prechodného obdobia bude Spojené kráľovstvo i naďalej uplatňovať právo Únie, ale už nebude zastúpené v inštitúciách Európskej únie. Pri príležitosti brexitu sa uskutoční aj výjazdové zasadnutie Johnsonovej vlády v meste Sunderland na severovýchodne Anglicka. Voliči z tohto mesta v roku 2016 v referende veľkou väčšinou hlasov podporili odchod Británie z EÚ.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (7)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

Zrod novej éry

V kampani pred decembrovými parlamentnými voľbami, v ktorých konzervatívci získali veľkú väčšinu hlasov, sa Johnson zaviazal zaoberať sa problémami, ktoré v regiónoch, kde žijú prívrženci brexitu, spôsobila globalizácia. Sľuboval investície do verejných služieb a infraštruktúry a "povznesenie" celej krajiny.

"Nie je to koniec, je to zrod novej éry, v ktorej už neakceptujeme, že vaše životné šance, životné šance vašej rodiny, by mali závisieť od toho, kde ste vyrastali," píše sa vo vyhlásení.

Aj po brexite vyjde slnko

Posledný deň členstva Spojeného kráľovstva v Európskej únii je dňom reflexie a zmiešaných emócií, ale aj nádeje, že sa EÚ a Británii podarí vybudovať trvalé priateľstvo. Uviedli to v piatok v spoločnom vyhlásení po symbolickom stretnutí v bruselskom Parlamentáriu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a predseda Európskeho parlamentu David Sassoli.

Na úvod vyhlásenia pripomenuli, že v piatok naposledy slnko zapadne nad 28-člennou Úniou, čo je dôvodom na zmiešané emócie pre mnohých ľudí. "Myslíme na všetkých tých, ktorí pomohli urobiť z Európskej únie to, čím je dnes. Na tých, ktorí sa obávajú o svoju budúcnosť alebo sú sklamaní odchodom Británie. Na tých britských členov našich inštitúcií, ktorí pomáhali formovať politiky pre zlepšenie života miliónov Európanov. Myslíme aj na Spojené kráľovstvo a jeho obyvateľov, ich tvorivosť, vynaliezavosť, kultúru a tradície, ktoré boli podstatnou súčasťou tapisérie Európskej únie," uvádza sa v ich stanovisku.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Vyhlásenie zdôrazňuje, že dohoda o brexite je spravodlivá pre obe strany a zaručuje, že milióny občanov EÚ a Spojeného kráľovstva budú mať aj naďalej chránené svoje práva na mieste, ktoré považujú za svoj domov. "Zároveň sa musíme pozerať do budúcnosti a vybudovať nové partnerstvo medzi dlhodobými priateľmi. Naše tri inštitúcie urobia všetko, čo je v ich silách, aby sa to podarilo. Sme pripravení byť ambiciózni," odkazujú traja najvyšší lídri EÚ.

Upozornili, že to, nakoľko úzke bude toto partnerstvo, závisí od rozhodnutí, ktoré sa ešte len musia prijať. "Bez voľného pohybu osôb nemôže existovať voľný pohyb kapitálu, tovaru a služieb. Bez rovnakých podmienok pre životné prostredie, prácu, dane a štátnu pomoc nemôže byť prístup na jednotný trh najvyššej kvality. Ak nie ste členom, nemôžete si zachovať výhody členstva," odkázali traja europolitici do Londýna. A spresnili, že v nasledujúcich týždňoch, mesiacoch a rokoch bude potrebné "uvoľniť" niektoré vlákna, ktoré boli starostlivo zošité do vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom v priebehu uplynulých piatich desaťročí.

Prirodzení spojenci

Von der Leyenová, Michel aj Sassoli zároveň zopakovali stanovisko, že hoci Spojené kráľovstvo prestane byť členom EÚ, zostane súčasťou Európy, pričom "geografia, naša spoločná história a väzby v mnohých oblastiach nás nevyhnutne spájajú a robia z nás prirodzených spojencov". Podľa ich slov obe strany budú pokračovať v spolupráci v oblasti zahraničnej politiky, bezpečnosti a obrany, kde majú spoločné ciele a záujmy.

Veľká Británia definitívne opúšťa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

"Nepodceňujeme úlohu, ktorá stojí pred nami, ale sme si istí, že s dobrou vôľou a odhodlaním môžeme vybudovať trvalé, pozitívne a zmysluplné partnerstvo," uviedla trojica politikov. Podľa ich vyjadrenia je však Európska únia viac ako len trhová alebo hospodárska veľmoc, lebo predstavuje hodnoty, ktoré všetci spoločné zastávame a obhajujeme, a "keď sme spolu, tak sme silnejší".

"Aj preto budú ostatné členské štáty EÚ aj naďalej spájať svoje sily a budovať spoločnú budúcnosť. V dobe silnej konkurencie a búrlivej geopolitiky záleží na veľkosti. Žiadna krajina sama nedokáže odolať výzvam klimatických zmien, nájsť riešenia pre digitálnu budúcnosť alebo mať silný hlas v čoraz hlasnejšej kakofónii sveta," stojí v spoločne podpísanom dokumente.

Spoločná vízia

V tejto súvislosti podčiarkli, že EÚ má najväčší vnútorný trh na svete, je hlavným obchodným partnerom pre 80 krajín a je zároveň "úniou živých demokracií". Členské štáty EÚ sa snažia presadzovať svoje hodnoty a využívajú kolektívnu hospodársku moc pri rokovaniach s partnermi, či už sú to USA, krajiny Afriky alebo Čína a India.


Politici reagujú na piatkový brexit: Odchod Veľkej Británie nie je dobrou správou pre Slovensko


"Máme spoločnú víziu, kam chceme ísť. Chceme byť do roku 2050 prvým klimaticky neutrálnym kontinentom, chceme byť lídrami novej generácie digitálnych technológií... Sme presvedčení, že to môže urobiť iba EÚ, ale dokážeme to len spoločne: ľudia, krajiny a inštitúcie... Naša práca pokračuje, len čo zajtra vyjde slnko," uzatvárajú spoločné vyhlásenie.

Brexit je pre Európu radikálnou zmenou

Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie predstavuje pre tento blok "radikálnu zmenu", uviedol v piatok hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. "Ľutujeme a domnievame sa, že to väčšina nemeckého obyvateľstva cíti rovnako, ale rešpektujeme toto rozhodnutie," konštatoval Steffen Seibert na tlačovej konferencii vlády. Berlín dúfa, že Británia bude aj naďalej "blízkym partnerom a priateľom", dodal Merkelovej hovorca.

Stále milujeme EÚ

Britskí proeurópski aktivisti umiestnili na brehu Doverskej úžiny krátko pred tzv. brexitom obrovský transparent s odkazom "Stále milujeme Európsku úniu". Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA. Nápis sa objavil nad známymi bielymi útesmi v Doveri, blízko jedného z hlavných prístavov pre trajekty premávajúce medzi Britániou, Francúzskom a Belgickom. Slovo "milujeme" symbolizuje srdce vo farbách britskej vlajky.

Organizátor akcie Antony Hook, doterajší člen Európskeho parlamentu z radov britských Liberálnych demokratov, zverejnil na internete videozábery nakrútené z dronu. Vyše 10.000 libier (približne 11.900 eur) na zaplatenie transparentu s rozlohou 150 štvorcových metrov vyzbieral prostredníctvom tzv. crowdfundingu.

Veľká Británia definitívne opúšťa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

Nápis podľa Hooka hovorí za Britov, ktorí "si cenia vzťah s EÚ", ako aj "tri milióny občanov EÚ, ktorí označujú Spojené kráľovstvo za svoj domov". Ide o ľudí, ktorí prežívajú brexit ako "obdobie strachu a úzkosti", napísal na Twitteri.

"Žiaľ, brexit už teraz nemôžeme zastaviť, ale môžeme vyslať silný odkaz svetu, že stále milujeme Európu," uviedol Hook v crowdfundingovej výzve. "Možno odchádzame, ale či už ste (v referende) hlasovali za odchod alebo zotrvanie, stále chceme mať v budúcnosti dobré vzťahy s našimi najbližšími susedmi," dodal politik.

Londýnsky starosta Khan je "zdrvený"

Londýnsky starosta Sadiq Khan je "zdrvený" z nadchádzajúceho odchodu Británie z Európskej únie. Občanov krajín EÚ žijúcich v Londýne by rád uistil, že zostávajú váženými priateľmi a členmi jednej rodiny. Khan to v piatok povedal agentúre AP.

Sadiq Khan
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Yui Mok/PA via AP)

"Patrím ku generácii, ktorá vníma našich európskych susedov ako priateľov a spojencov," uviedol londýnsky starosta len niekoľko hodín pred brexitom. "Predošlé generácie na nich hľadeli s podozrením... Dôležitou vecou, ktorú som odhodlaný zabezpečiť, je, že aj v budúcnosti budeme k našim priateľom z EÚ naďalej otvoreným, pluralitným a prívetivým mestom," dodal.

Khan dlhodobo tvrdí, že Británii by bolo lepšie, ak by zostala v EÚ. V piatok okrem iného agentúre AP povedal, že je hrdý na to, že Londýnčania v referende o brexite z júna 2016 drvivou väčšinou podporili zotrvanie v Únii. Starosta Khan tiež odmietol špekulácie, že by sa Londýn po brexite mohol stať daňovým rajom.

Pre Macrona je brexit varovaním, Merkelová chce zachovať partnerstvo

Brexit je pre Európsku úniu "historickým varovaním", z ktorého je potrebné sa poučiť. Niekoľko hodín pred odchodom Spojeného kráľovstva z Únie to v piatok vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorého citovala agentúra AFP. Nemecká kancelárka Angela Merkelová zase vyslovila nádej, že sa aj po brexite podarí udržať úzke vzťahy s Britániou.

"Odchod (Spojeného kráľovstva) je šok. Je to historické varovanie, ktoré si my všetci v Európe musíme uvedomiť a uvažovať nad ním," povedal Macron v krátkom televíznom príhovore. Pre neschopnosť zreformovať svoje vlastné fungovanie sa z EÚ podľa Macrona stal "obetný baránok", na ktorého je možné zhadzovať vinu za rôzne negatívne javy. Pripomenul, že aj Britov presvedčili k odchodu z EÚ rôzne "lži, zveličovania a zjednodušené tvrdenia".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Christian Hartmann, Pool Photo via AP, File)

Francúzsky prezident však zároveň vyjadril presvedčenie, že odpoveďou na súčasnú situáciu je posilnenie európskej integrácie. "Potrebujeme viac Európy," zdôraznil Macron, podľa ktorého sa ale musí celý európsky projekt sprehľadniť a stať sa relevantnejším pre vlastných občanov. Kancelárka Merkelová v internetovom podcaste označila nadchádzajúci brexit za "hlboký rez" pre všetkých zúčastnených. Vzhľadom na spoločné hodnoty však dúfa, že Británia zostane pre Nemecko "blízkym partnerom a priateľom".

Európska integrácia sa podľa kancelárky ani po brexite nezastaví. "Zvyšných 27 členských štátov EÚ bude robiť všetko, čo bude v ich silách, aby pokračovali v úspešnom rozvoji Európy," uviedla Merkelová podľa agentúry DPA. Pripomenula tiež, že počas nadchádzajúceho 11-mesačného pobrexitového obdobia čakajú EÚ a Britániu intenzívne rokovania o podobe budúcich vzťahov. Únia chce k týmto rozhovorom pristúpiť ústretovo, ale zároveň bude presadzovať svoje vlastné záujmy, avizovala nemecká kancelárka. 

Spred budov EÚ v Bruseli a Štrasburgu už zvesili britské vlajky

Spred sídiel viacerých inštitúcií Európskej únie v Bruseli i Štrasburgu stiahli v piatok britské vlajky. Stalo sa tak len niekoľko hodín pred tým, ako Británia vystúpi z EÚ, informovala agentúra AFP. Najskôr zvesili britskú vlajku spred budovy Európskej rady v Bruseli, v ktorej sa konajú summity EÚ.

To isté sa následne stalo aj pred budovami Európskeho parlamentu v Bruseli a Štrasburgu a tiež pred sídlom Európskej komisie v Bruseli.  Britská vlajka na týchto miestach visela 47 rokov, od svojho vstupu do Únie, teraz ju nahradili vlajkou EÚ.

Viac o téme: Veľká BritániaBoris JohnsonEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu