Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tuska ešte stále nepresvedčili nové britské návrhy: Zostáva prístupný ďalším rokovaniam

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk vo štvrtok vyhlásil, že ho "stále ešte nepresvedčili" nové návrhy britského premiéra Borisa Johnsona na odblokovanie vyjednávaní o tzv. brexite, ale zostáva prístupný ďalším rokovaniam. Informovala o tom agentúra AP.

Tusk telefonicky hovoril s írskym premiérom Leom Varadkarom a pridal sa k jeho skepticizmu, čo sa týka Johnsonových návrhov, ktoré by mali byť základom pre novú podobu dohody o brexite medzi Britániou a Európskou úniou. Tusk odkázal Varadkarovi, že EÚ stojí "plne za Írskom". V posolstve Johnsonovi zase uviedol, že "zostávame prístupní, ale stále nepresvedčení".

Riadiaca skupina Európskeho parlamentu (EP) pre vystúpenie Británie z EÚ vo štvrtok vyhlásila, že Johnsonove návrhy sa "ani zďaleka nezhodujú" s tým, čo je potrebné na dosiahnutie kompromisu. Členovia riadiacej skupiny dospeli k spoločnému stanovisku po stretnutí s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom, ktorý dostal Johnsonove kompromisné návrhy už v stredu. Podľa správy, ktorú členovia tohto výboru poskytli médiám, sú návrhy britskej vlády skôr "krokom späť" namiesto toho, aby posunuli dopredu stagnujúce debaty o tom, ako prebehne vystúpenie Británie z EÚ, ku ktorému má dôjsť 31. októbra.

Viac o téme: RokovaniaDonald TuskBoris JohnsonEurópska radaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu