Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšie konanie v prípade bývalého šéfa vojenských tajných: Vo štvrtok ho čaká odvolací súd

Roman Mikulec Zobraziť galériu (2)
Roman Mikulec (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Krajský súd v Bratislave vytýčil na štvrtok odvolacie konanie v kauze bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby Romana Mikulca. V júni minulého roku ho Okresný súd Bratislava III oslobodil spod obžaloby pre prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Prokurátor sa proti tomuto rozhodnutiu na mieste odvolal.

Podľa obžaloby Roman Mikulec neoprávnene zhromažďoval dokumenty kategorizované ako dôverné a vyhradené. V júni 2013 ich zaistila polícia pri prehliadke jeho auta. Roman Mikulec viedol Vojenskú spravodajskú službu počas vlády Ivety Radičovej.

Ďalšie konanie v prípade
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Tunelovanie vojenskej rozviedky

V tom období sa začalo preverovať podozrenie z tunelovania majetku Vojenskej spravodajskej služby. Správu o údajnom tunelovaní spravodajstva vypracoval a zverejnil zástupca Romana Mikulca, dnes už zosnulý Vladimír Suchodolinský. Roman Mikulec tvrdí, že micro SD karta s dokumentáciou mohla byť do jeho auta podstrčená.

Sudca prvostupňového súdu v rámci odôvodnenia rozsudku kritizoval postup orgánov činných v trestnom konaní. Napríklad pri prehliadke auta obžalovaného podľa neho postupovali “ čisto amatérsky“, keď zaistenú micro SD kartu chytali holými rukami. Znemožnilo to totiž vykonať objektívne dokazovanie. Nebolo ani preukázané, že dokumenty na karte sa akýmkoľvek spôsobom spájajú s osobou obžalovaného. Ani obsah dokumentov nebol spôsobilý, “aby zasiahol do chránených záujmov SR“, zdôvodnil sudca prvostupňového súdu.

Viac o téme: ProkurátorSúd Roman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu