Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Johnson sa stretne s Junckerom, Cameron nevylučuje druhé referendum o brexite

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/Toby Melville/Pool via AP)

BRUSEL - Britský premiér Boris Johnson sa stretne v pondelok v Luxemburgu s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Johnson pocestuje na pracovný obed do Luxemburgu, kde bude rokovať s Junckerom o brexite, uviedla hovorkyňa úradu britského premiéra. Pôjde o ich prvé osobné stretnutie, odkedy sa Johnson ujal v júli funkcie britského premiéra, konštatovala spravodajská televízia Sky News.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli vo štvrtok na tlačovej konferencii po stretnutí s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom vyhlásil, že Spojené kráľovstvo zatiaľ nepredložilo žiadne nové návrhy, ktoré by mohli odblokovať rozhovory o brexite. Rozhovory o brexite stagnujú pre požiadavku Johnsona, aby z príslušnej dohody, vyrokovanej jeho predchodkyňou Theresou Mayovou, bola odstránená takzvaná írska poistka. "To je mrhanie časom," povedal šéf EP na margo postoja predsedu britskej vlády.

Ďalej konštatoval, že "Spojené kráľovstvo nenavrhlo nijaké alternatívy, nič, čo by bolo právne v poriadku a uskutočniteľné". "Nanešťastie" signály, ktoré EÚ z Londýna dostáva, nenaznačujú, že existuje nejaká iniciatíva, ktorá by mohla rokovania o brexite znovu naštartovať, dodal Sassoli. "Nemyslím si, že diskusie o írskej poistke skutočne niekam povedú," zdôraznil. V prípade, že by sa Bruselu a Londýnu podarilo dosiahnuť novú dohodu o brexite, zákonodarný zbor EÚ je poslednou inštanciou, ktorá musí takýto dokument schváliť.

Expremiér Cameron nevylučuje druhé referendum

Bývalý britský premiér David Cameron v piatok nevylúčil, že bude musieť byť vypísané nové referendum o vystúpení Británie z EÚ. Zároveň pripustil, že niektorí ľudia "mu nikdy neodpustia", že sám vypísal plebiscit o brexite, ktorý sa konal v júni 2016. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

"Niektorí ľudia mi nikdy neodpustia, že som to referendum vypísal. Niektorí mi nikdy neodpustia to, že som ho vypísal a prehral," povedal Cameron v rozhovore pre denník The Times pred vydaním 752-stranovej knihy svojich pamätí nazvanej For The Record, ktorá vyjde na budúci týždeň.

"Samozrejme, potom sú tu ale všetci tí, ktorí si referendum želali a chceli (z EÚ) odísť, a tí sú radi, že to, čo som sľúbil, som aj dodržal", dodal Cameron. Na otázku, či na neho ľudia pokrikujú, odpovedal: "Mal som niekoľko mohutných výmen názorov."

Cameron, ktorý stál na čele britskej vlády v rokoch 2010-2016, tiež prezradil, že ráno po prehranom referende telefonoval vtedajšiemu americkému prezidentovi Barackovi Obamovi aj lídrom EÚ a všetkým sa za výsledok hlasovania ospravedlnil. Na referendum z roku 2016 expremiér podľa vlastných slov myslí každý deň.

Svojho ministra školstva Michaela Govea, ktorý sa stal jednou z najviditeľnejších tvárí za odchod Británie z EÚ označil Cameron vo svojich pamätiach za "pokryteckého" a dodal, že kampaň za odchod (Leave) "nechala pravdu doma".

Cameronove pamäti sa na pulty britských kníhkupectiev dostanú niečo vyše týždňa pred začiatkom tohtoročného zjazdu Konzervatívnej strany, ktorý sa bude konať 29. septembra až 2. októbra v Manchestri.

Viac o téme: Jean-Claude JunckerBoris JohnsonEurópska komisiaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu