Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ak nedôjde k brexitu, utrpí dôvera ľudí, varuje Johnson: Chce splniť referendum

Na snímke zľava britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas vyhlásenia pre médiá v Elyzejskom paláci v Príži
Na snímke zľava britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas vyhlásenia pre médiá v Elyzejskom paláci v Príži (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Spingler)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson varoval v piatok poslancov Dolnej snemovne parlamentu, ktorí sa usilujú zabrániť tomu, aby Británia 31. októbra opustila EÚ, že tým natrvalo oslabia dôveru ľudí v politiku. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ak zabránime tomu, aby Spojené kráľovstvo opustilo 31. októbra EÚ, ak chcú poslanci k niečomu takému dospieť, natrvalo tým utrpí dôvera ľudí v politiku," povedal Johnson pre spravodajskú televíziu Sky News.

"Spôsobí to trvalú a katastrofálnu ujmu hlavným politickým stranám v tejto krajine. Tejto politickej garnitúre nebude odpustené, že tento sľub nesplnila," uviedol Johnson. Zdôraznil pritom, že o odchode Británie z EÚ rozhodli voliči v referende v roku 2016 a je povinnosťou vlády toto ich rozhodnutie uskutočniť.

"Povedali sme ľuďom, že to uskutočníme. Nachádzame sa v posledných etapách rokovania s našimi priateľmi (v EÚ) o spôsobe, ako to uskutočniť. Ak v tom rokovaní neuspejeme, aj tak musíme odísť," dodal britský premiér.

Johnson v stredu uviedol, že požiadal kráľovnú Alžbetu II. o predĺžené prerušenie zasadnutia parlamentu pred novou schôdzou, a to od druhého septembrového týždňa až do 14. októbra, keď budú zostávať do plánovaného odchodu Británie z EÚ už len dva týždne. Tento postup vyvolal odsúdenie zo strany opozície i časti konzervatívnych zákonodarcov, protesty v uliciach, žaloby i petíciu, pod ktorú sa na stránke britskej vlády podpísal už viac než milión ľudí.

Viac o téme: ReferendumParlamentBoris JohnsonBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu