Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Len pred štyrmi mesiacmi založili v Británii novú stranu, teraz sa prudko potápa

Zľava Joan Ryanová, Heidi Allenováa Anna Soubreyová Zobraziť galériu (2)
Zľava Joan Ryanová, Heidi Allenováa Anna Soubreyová (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Britskú proeurópsku politickú stranu Change UK (Zmeňme Spojené kráľovstvo), ktorú len pred štyrmi mesiacmi založila skupina nezávislých poslancov britského parlamentu, bývalých členov Labouristickej a Konzervatívnej strany, opustila v utorok veľká časť jej členov.

Informovali o tom agentúry AP a AFP s tým, že zo strany odišlo šesť z pôvodných 11 poslancov. Medzi týmito odídencami je aj bývalá predsedníčka tejto strany Heidi Allenová. Strana Change UK vznikla vo februári z bývalých proeurópsky orientovaných labouristov a konzervatívcov. Požaduje vypísanie nového referenda o brexite. 

Sformovala sa okrem iného aj s cieľom získať kreslá v Európskom parlamente. Májové eurovoľby však pre ňu boli sklamaním, keďže za ňu hlasovali len približne tri percentá britských voličov, takže v EP  nezískala ani jeden mandát. Členovia strany sa tiež rozchádzali v názoroch na to, ako úzko majú spolupracovať so stranami, ktoré si tiež želajú, aby Británia ostala členskou krajinou EÚ, píše AFP. 

Zľava Heidi Allenová a Anna Soubryová
Zobraziť galériu (2)
Zľava Heidi Allenová a Anna Soubryová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Allenovú nahradila na poste predsedníčky Anna Soubryová, jej bývalá kolegyňa z Konzervatívnej strany. Soubryová uviedla, že je "hlboko sklamaná" rozhodnutím poslancov odísť zo strany práve v takom, pre britskú politiku, "kľúčovom období". Šestica odídencov - Allenová, Sarah Wollastonová, Luciana Bergerová, Gavin Shuker, Angela Smithová a Chuka Umunna - bude teraz v britskom parlamente nezávislými poslancami.

"Vieme, že politické prostredie sa bude meniť a usúdili sme, že tým, že sa do parlamentu vrátime ako nezávislí (poslanci), budeme mať najlepšiu pozíciu na to, aby sme spolupracovali s inými stranami a pružne (na zmeny) reagovali," uviedli odídenci. 

Viac o téme: OdchodPoslanciVeľká BritániaChange UK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu