Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Občania a podniky buďte v strehu! Pripravte sa na situáciu po brexite

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Občania, ktorí sa chystajú cestovať medzi Spojeným kráľovstvom a ostatnými krajinami Európskej únie, a podniky poskytujúce služby na území Británie sa po prípadnom brexite musia pripraviť na právne zmeny v rôznych oblastiach. Uvádza sa to v dokumente, ktorý vlani v júli vydala Európska komisia (EK).

Británia má 29. marca oficiálne vystúpiť z Európskej únie. Ak sa dohodu dovtedy podarí ratifikovať, väčšina právnych účinkov brexitu sa bude uplatňovať od januára 2021. V prípade, že dohoda nebude do 30. marca ratifikovaná, právo Európskej únie prestane pre Spojené kráľovstvo od tohto dátumu platiť a nastane tzv. tvrdý brexit. Európska komisia v decembri minulého roka schválila tzv. záložný plán pre prípad tvrdého brexitu a v tejto súvislosti zdôraznila, že v rámci rokovaní s Londýnom stavia do popredia týchto rozhovorov záujmy občanov. Plán má zabezpečiť, aby už od 30. marca bolo možné uplatňovať nevyhnutné núdzové opatrenia s cieľom čo najviac minimalizovať škody spôsobené odchodom Británie bez dohody.

Tvrdý brexit by prakticky okamžite zaviedol kontroly na hraniciach medzi krajinami eurobloku a Britániou. EK sa preto snaží minimalizovať možné narušenia a zdržania a prijíma opatrenia týkajúce sa tovaru, ktorého pohyb sa začal pred vystúpením Británie z EÚ, uvádza sa v novembrovej tlačovej správe Komisie. Európska komisia prijala v decembri opatrenia na zachovanie základných leteckých spojení medzi Britániou a ostatnými členskými štátmi. EK o tom informovala v decembrovej tlačovej správe. Komisia sa podľa tejto správy snaží zabezpečiť aj voľný pohyb občanov EÚ v Británii a naopak. Britská vláda začiatkom decembra minulého roka deklarovala, že práva občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve zachová aj v prípade vystúpenia z EÚ bez dohody, píše sa v januárovom vyhlásení Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Podmienkou je reciprocita k občanom Spojeného kráľovstva žijúcim v členských štátoch EÚ.

Brexit podľa júlového dokumentu Európskej komisie ovplyvní aj uznávanie vodičských preukazov, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, práva cestujúcich a roaming v oblasti mobilnej komunikácie. Okrem toho je potrebné pripraviť sa na zmeny v povinnostiach v dodávateľskom reťazci, pri dovoze a vývoze tovaru, v oblasti ciel, osvedčení, licencií a povolení a aj pri prenose osobných údajov z EÚ do Spojeného kráľovstva.

Viac o téme: OdchodObčaniaVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu