Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ nemôže vyňať tzv. írsku poistku z dohody o brexite, tvrdí podpredseda Európskej komisie

Prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans.
Prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans. (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Európska únia nemôže znova rokovať o klauzule o takzvanej írskej poistke v rámci už prijatej politickej dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie. Uviedol to v stredu prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans.

Timmermans, ktorý sa v stredu zúčastnil na spomienkovej ceremónii v bývalom koncentračnom tábore Auschwitz, pred novinármi počas následného vystúpenia v Krakove povedal, že írska poistka má fungovať ako záruka, že po brexite sa na írsko-severoírskej hranici neobnovia colné alebo iné hraničné kontroly.

"Podporujeme Írsko... Írska poistka je naša červená čiara, o ktorej nemôžeme s britskou vládou vyjednávať," skonštatoval Timmermans. V rovnakom duchu sa v stredu vyjadril aj hlavný hovorca EK Margaritis Schinas, ktorý zopakoval svoje utorňajšie vyhlásenie, že Európska únia urobí všetko pre to, aby sa zabránilo rozšíreným hraničným kontrolám medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko.

"Európska únia je odhodlaná urobiť všetko, čo môže - s dohodou o brexite alebo bez nej -, aby zabránila režimu tvrdej hranice v Írsku," upozornil Schinas počas pravidelnej tlačovej konferencie s európskymi novinármi. A opätovne potvrdil solidaritu EÚ ako celku s Dublinom. Podľa jeho slov sa írsko-severoírska hranica stane po brexite vonkajšou hranicou EÚ, čo znamená jej sprísnenú kontrolu zo strany Bruselu - lebo EÚ a Írsko majú zodpovednosť chrániť jednotný trh a colnú úniu -, ak sa nepodarí dohodnúť s Londýnom na alternatívnom riešení situácie, najmä v prípade neriadeného brexitu.

Schinas v utorok upozornil, že podľa optiky eurokomisie tvrdý brexit automaticky povedie aj k režimu tvrdej hranice na írskom ostrove, čo vzbudzuje obavy Európanov ohľadom dodržania podmienok Veľkopiatkovej dohody, ktorá v roku 1998 ukončila sektárske násilie v Severnom írsku. Otázka budúceho pobrexitového režimu hranice, ktorá rozdeľuje írsky ostrov, zostáva najväčšou prekážkou pre prijatie "rozvodovej" dohody v podobe, v akej ju vlani koncom novembra - po vyše dvoch rokoch rokovaní - prijali britská premiérka Theresa Mayová a hlavy vlád a štátov ostaných 27 členských krajín Únie.​

Viac o téme: Frans TimmermansBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu