Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

74. výročie od oslobodenia tábora Auschwitz-Birkenau: Protestovali desiatky poľských nacionalistov

27. januára si Poliaci pripomenuli výročie oslobodenia tábora Auschwitz-Birkenau Zobraziť galériu (2)
27. januára si Poliaci pripomenuli výročie oslobodenia tábora Auschwitz-Birkenau (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

OSVIENČIM - Desiatky prívržencov poľskej krajnej pravice sa zišli v nedeľu na proteste v nacistickom koncentračnom a vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau v rovnakom čase, keď tam prišli viacerí poľskí predstavitelia a bývalí väzni, aby si pripomenuli 74. výročie oslobodenia tábora.

Obe skupiny sa zhromaždili v rôznych častiach tábora, ktoré dnes slúži ako múzeum, avšak nestretli sa. Bol to prvý protest usporiadaný krajnou pravicou v tábore Auschwitz-Birkenau v deň zmieneného výročia, ktorý je zároveň aj Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu, informovala agentúra Reuters. 

Na oficiálnom spomienkovom akte sa k modlitbe niekoľkých posledných bývalých väzňov, ktorí niekdajší tábor smrti prežili, pripojili poľský premiér Mateusz Morawiecki a ďalší vládni predstavitelia. Na inom mieste v tábore zas krajne pravicoví demonštranti ovinutí poľskou vlajkou položili kvety a spievali poľskú národnú hymnu.  

Pozostalý v bývalom nacistickom nemeckom koncentračnom a vyhladzovacom tábore Osvienčim
Zobraziť galériu (2)
Pozostalý v bývalom nacistickom nemeckom koncentračnom a vyhladzovacom tábore Osvienčim  (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

"Židovský národ a Izrael robia všetko pre to, aby históriu poľského národa zmenili," povedal Piotr Rybak z poľskej nacionalistickej organizácie Národné hnutie (RN). "Poľskí vlastenci to nemôžu dovoliť", dodal. 

Reuters si všíma, že k protestu došlo v čase narastajúceho antisemitizmu v niektorých častiach Európy a obvinení voči poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS). Podľa kritikov sa PiS pokúša v poľskej spoločnosti prebudiť národný pocit krivdy tým, že sa snaží bagatelizovať spoluúčasť Poliakov na holokauste. 

Auschwitz-Birkenau, v ktorom zahynulo viac ako 1,1 milióna ľudí, oslobodila Červená armáda 27. januára 1945. Tábor leží neďaleko mesta Osvienčim v južnej časti Poľska približne 60 kilometrov západne od Krakova.

Viac o téme: PoľskoAuschwitz-BirkenauVýročie oslobodenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu