Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mayová navštívila Brusel: S Junckerom sa nedohodla, rokovania budú pokračovať

Theresa Mayová a Jean-Claude Juncker Zobraziť galériu (2)
Theresa Mayová a Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Britská premiérka Theresa Mayová navštívila v stredu Brusel, kde sa stretla s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Témou ich rozhovorov bola predbežná zmluva o odchode Británie EÚ, informovala agentúra AFP.

Mayovej a Junckerovi sa finalizovať dohodu o brexite v priebehu stredajších rokovaní nepodarilo a po ich ukončení novinárom povedala, že rozhovory so šéfom EK budú pokračovať v sobotu, keď sa britská premiérka do Bruselu vráti. "V sobotu sa vrátim na ďalšie stretnutia..., aby sme diskutovali o tom, ako zabezpečíme uzavretie tohto procesu spôsobom, ktorý bude odrážať záujmy nás všetkých," povedala Mayová po ukončení stredajších rozhovorov s predsedom EK. Bližšie podrobnosti však neposkytla.

Theresa Mayová a Jean-Claude
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Skutočnosť, že sa Mayová a Juncker nedohodli, môže podľa AFP znamenať, že je ohrozené aj konanie mimoriadneho summitu EÚ o brexite, ktorý je naplánovaný na nedeľu 25. novembra. Predbežnú dohodu o vystúpení Británie z Únie ešte totiž musí najprv schváliť Dolná komora britského parlamentu. Ešte pred Mayovej cestou do Bruselu sa v médiách objavili správy, že hlavnými spornými bodmi v predbežnej dohode o brexite sú režim na hraniciach medzi Írskou republikou a Severným Írskom, ako aj postavenie Gibraltáru a rybolov pri britských brehoch.

Viac o téme: Jean-Claude JunckerTheresa MayováDohoda o brexite
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu