Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dôležité stretnutie vo Viedni: Barnier informoval o aktuálnom stave brexitových rokovaní

Michel Barnier
Michel Barnier (Zdroj: SITA/Niall Carson/PA via AP)

VIEDEŇ - Rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová prijala v piatok vo Viedni šéfvyjednávača Európskej únie pre tzv. brexit Michela Barniera, s ktorým hovorila o aktuálnom stave rokovaní s Britániou.

Kneisslová v tejto súvislosti netajila optimizmus konštatujúc, že "silou britskej zahraničnej politiky bol vždy jej pragmatizmus. Jeho poriadna dávka prispeje k výsledku prijateľnému pre obe strany," konštatovala. Šéfka rakúskej diplomacie podčiarkla osobitné postavenie Rakúska, ktoré je v súčasnosti úradujúcou predsedníckou krajinou Únie, a ubezpečila, že alpská republika najlepším možným spôsobom prispeje k pozitívnemu záveru rokovaní, ktoré sa podľa Kneisslovej nachádzajú "medzičasom v ich záverečnej fáze".

Popri ešte otvorených otázkach dohody EÚ a Británie o vystúpení ostrovnej monarchie zo spoločenstva boli predmetom piatkového rozhovoru Kneisslovej s Barnierom aj aspekty budúcich vzťahov medzi oboma subjektmi, uviedla tlačová agentúra APA.

Obe strany pritom vyjadrili presvedčenie, že je v nasledujúcich týždňoch možné pozitívne ukončenie rokovaní opierajúce sa o korektné rozdelenie práv a záväzkov. Vo viedenskom programe Michela Barniera figurovalo aj popoludňajšie prijatie u rakúskeho spolkového kancelára Sebastiana Kurza.

Viac o téme: ViedeňRakúskoMichel BarnierBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu