Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Britská premiérka Mayová hovorí jasne: Medzi týmito osobami bude po brexite rozdiel

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP/Wu Hong)

PEKING - Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že občania Európskej únie, ktorí prídu do Británie počas prechodného obdobia po tzv. brexite, by nemali mať rovnaké právo zostať ako tí, čo prídu skôr. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Mayová uviedla pre novinárov počas návštevy Číny, že bude bojovať proti návrhom priznávať občanom EÚ právo na trvalý pobyt, ak prídu po tom, ako Británia opustí Úniu v marci 2019. "Hovorím jasne, že je rozdiel medzi tými osobami, ktoré prídu pred našim odchodom, a tými, ktorí prídu, až keď budú vedieť, že Británia už nie je členom EÚ," povedala britská premiérka.

Británia sa v zásade dohodla s EÚ na prechodnom dvojročnom období po 29. marci 2019, počas ktorého bude dodržiavať predpisy Únie, ale už sa nebude zúčastňovať na rozhodovaní. Mayovej postoj poteší probrexitovských poslancov v jej Konzervatívnej strane, ale isto nie predstaviteľov EÚ, podľa ktorých Británia musí garantovať práva občanov EÚ, ak chce počas prechodného obdobia slobodný prístup na jednotný európsky trh, dodáva AP.

Viac o téme: Veľká BritániaEurópska úniaTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu