Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Panama Papers má ďalšie obete: V kauze je namočená aj známa banka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

ŽENEVA - Panamská právnická firma Mossack Fonseca pomohla niektorým klientom zamaskovať finančné schémy v daňových rajoch tak, aby vyzerali ako dary pre Červený kríž (ČK). Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na článok vo švajčiarskom nedeľníku SonntagsZeitung.

Táto metóda uľahčila klientom otvorenie bankového účtu pre offshorové firmy, napísali SonntagsZeitung. Švajčiarske noviny sú jedny z médií, ktoré mali prístup k tzv. Panama Papers. Petra Maurera, prezidenta Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC), toto odhalenie vyľakalo a vyhlásil, že samotná organizácia nemá žiadne spojenie s panamským zoznamom schránkových firiem a nikdy od nich nedostala žiadny príspevok. 

Upozornil tiež, že to ohrozuje reputáciu ČK ako nestrannej organizácie vo vojnových zónach, a tým pádom aj životy ľudí, ak by niektorá z 500 firiem, ktorá ČK údajne poskytla dary, bola podozrivá z financovania strán zapojených do ozbrojených konfliktov vo svete. Podľa nedeľníka panamská právnická firma založila nadácie Brotherhood Foundation a Faith Foundation, ktorých oficiálnymi príjemcami bol Červený kríž. A tieto dve nadácie sú uvádzané ako akcionári približne 500 firiem.

Keď sa banky pýtali klientov právnickej spoločnosti Mossack Fonseca na štruktúru ich offshorových firiem, ukázali práve na nadácie Brotherhood Foundation alebo Faith Foundation a na ich zjavne bezúhonnú funkciu bez zmienky o skutočných vlastníkoch. SonntagsZeitung v článku napísali, že v schéme bol uvedený len názov Červený kríž, a nie Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC), ale často bolo ako adresa uvedené oficiálne sídlo práve ICRC v Ženeve.

Polícia už prehľadala aj riaditeľstvo banky

Francúzska daňová polícia prehľadala tento týždeň budovu riaditeľstva banky Société Générale v rámci vyšetrovania bankových účtov zo zoznamu panamskej právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, ktorá pomáhala firmám aj jednotlivcom vyhýbať sa plateniu daní. Informovala o tom agentúra Reuters.

Banka dnes potvrdila, že polícia 5. apríla prehľadala jej budovu. Akcia mala "normálny priebeh", povedal hovorca banky, ktorý však odmietol zverejniť ďalšie podrobnosti.Podľa novín Journal du Dimanche vyšetrovateľom prikázali, aby sa pokúsili odhaliť identitu majiteľov offshorových firiem z uniknutých dokumentov, tzv. Panama Papers.

Denník Le Monde už začiatkom týždňa napísal, že Société Générale bola štvrtým najväčším producentom schránkových firiem cez Mossack Fonseca, až 979 je spojených s jej menom. Banka po zverejnení článku obvinila Le Monde, že "využíva rozporuplné informácie, ktoré vedú k šíreniu urážlivých a chybných názorov". A dodala, že aktívnych štruktúr vytvorených cez Mossack Fonseca pre klientov banky je len niekoľko desiatok.

Francúzsky minister financií Michel Sapin v stredu (6.4.) vyhlásil, že požiadal o vyšetrenie celej záležitosti a od generálneho riaditeľa banky Frederica Oudea chce vysvetlenie. Sapin dodal, že zvlášť veľkú pozornosť budú vyšetrovatelia venovať rozhodnutiam, ktoré banka prijala od roku 2012, keď sa zaviazala, že nebude otvárať žiadne offshorové štruktúry.

Viac o téme: FinancieMossack Fonseca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu