Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO z bruselského atentátu, ktorá obletela svet: Bezprostredná bolesť letušky z Indie

Snímka gruzínskej novinárky obletela svet Zobraziť galériu (3)
Snímka gruzínskej novinárky obletela svet (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Žena v potrhanom žltom saku, skrvavená a pokrytá prachom, ktorá so šokovaným výrazom sedí na čiernej sedačke na bruselskom letisku Zaventem, sa stala jednou z tvárí utorkových teroristických útokov v belgickej metropole. Identifikovaná bola ako indická letuška a matka dvoch detí Nidhi Čáphékarová.

Žena, našťastie, desivé útoky prežila a teraz sa zotavuje v nemocnici, napísal dnes spravodajský server 9news. Tesne po tom, čo explózie dvoch bômb zabili na bruselskom letisku najmenej 11 ľudí, Indku žijúcu v Bombaji zachytila ​​gruzínska novinárka. Fotografiu, na ktorej je Čáphékarová spoločne s ďalšou ženou, ktorá zviera krvavou rukou mobilný telefón a snaží sa kamsi zúfalo dovolať, zdieľali na sociálnych sieťach milióny ľudí.

FOTO z bruselského atentátu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: internet)

Snímka zachytávajúca paniku tesne po atentáte sa okrem iného objavila na titulných stranách niekoľkých svetových denníkov. Čáphékarová pracuje už 15 rokov pre leteckú spoločnosť Jet Airways a je jednou z dvoch zamestnancov týchto aerolínií, ktorí boli atentátmi zasiahnutí.

FOTO z bruselského atentátu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pri výbuchoch na bruselskom letisku Zaventem a zhruba o hodinu neskôr v metre zahynulo najmenej 31 osôb a takmer 260 utrpelo zranenia. "Čakala, až bude môcť nastúpiť na let z Bruselu do amerického Newarku, ktorý mal štartovať o 10:15. Je to členka palubného personálu," uviedol hovorca Jet Airways. "Nemáme podrobné správy o rozsahu jej zranení. Ale vieme, kde sa nachádza - je v nemocnici v starostlivosti lekárov," dodal. Podľa britského denníka The Sun sa žene "darí dobre".

Novinárka pri útoku

Tridsaťšesťročná gruzínska žurnalistka Ketevan Kardavaová, ktorá je autorkou fotografie, časopisu Time povedala, že v momente útokov bola na bruselskom letisku. Stála v odletovej hale, keď vraj poldruha metra od nej explodovala prvá nálož. Kardavaová, ktorá pracuje pre gruzínsky verejnoprávny rozhlas a televíziu, okamžite siahla po fotoaparáte. "Bola som v šoku. Konala som inštinktívne," povedala. "Všetci okolo mňa boli skrvavení. Veľa ich prišlo o nohy. Stále som sa pozerala na svoje vlastné nohy. Rukami som si na ne potrebovala siahnuť, musela som sa presvedčiť, že ich cítim," dodala.

Kardavaová uviedla, že sa krikom snažila privolať lekára, aby pomohol zakrvácaným obetiam, ale márne. "Čo v takej chvíli novinár urobí? Pomôže? Privolá lekára? Alebo urobí fotku? Uvedomila som si, že aby svet vedel, čo sa v tomto okamihu hrôzy stalo, je fotografia dôležitejšia," vyhlásila. 

 

Viac o téme: ŽenaLetuškaútok Brusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu