Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V Bavorsku zadržali troch Kosovčanov na ceste z Bruselu: Hľadajú aj ďalšieho podozrivého

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgická polícia pokračuje dnes v rozsiahlom pátraní po jednom z podozrivých zo spáchania bombových útokov, pri ktorých v utorok na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek zahynulo najmenej 34 ľudí a ďalších približne 250 osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra DPA.

Hľadaného zachytila bezpečnostná kamera v spoločnosti dvoch ďalších mužov, ktorí pravdepodobne zahynuli pri samovražedných bombových útokoch v letiskovej hale. 

Podozrivý, ktorý polícii zatiaľ uniká, je na zázname z bezpečnostnej kamery oblečený v bielom kabáte a na hlave má čierny klobúk. Jeho dvaja spoločníci, ktorí sa na letisku pravdepodobne vyhodili do vzduchu, sú oblečení v čiernom.

Polícia predpokladá, že úlohou tretieho atentátnika bolo aktivovať výbušný systém, ktorý však neexplodoval a nepoškodený sa našiel v zničenej odletovej hale letiska. Identita predpokladaných páchateľov útoku zatiaľ nie je známa.

Letisko Zaventem bude aj dnes uzatvorené.

V Bavorsku zadržali troch podozrivých Kosovčanov cestujúcich z Bruselu

Troch Kosovčanov vo veku 36-46 rokov, podozrivých z napojenia na teroristickú sieť, zadržala včera nemecká polícia na diaľnici Mníchov-Salzburg. Informácie prvého programu verejnoprávnej televízie ARD a Bavorského rozhlasu (BR) potvrdil hovorca bavorského Krajinského kriminálneho úradu, píše tlačová agentúra DPA.  

 

Podľa rovnakého zdroja boli podozriví na ceste z Bruselu vo vozidle s belgickým evidenčným číslom. Indície o priamej súvislosti s dnešnými teroristickými útokmi v Bruseli vyšetrovatelia zatiaľ nemajú, poznamenal hovorca. Súčasne však dodal, že trojica čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z prípravy vážneho štát ohrozujúceho trestného činu. 

Ako vyplynulo z informácií Bavorského rozhlasu, polícia konala na základe podnetu neznámej osoby, ktorá ho prostredníctvom webu poskytla v pondelok večer. V ňom sa hovorilo o plánovanom teroristickom útoku a menovite o dvoch Kosovčanoch albánskeho pôvodu, ktorí sú na ceste v striebornom Mercedese. 

Policajné zložky z Rosenheimu vypátrali vozidlo a zadržali ho s dvoma bratmi a ich spoločníkom. Muži uviedli, že pracujú pre istú stavebnú firmu v Belgicku. Na jedného zo zadržaných bratov, ako ukázalo vyšetrovanie, vydali zatykač, pretože sa ukrýval pred už nariadeným vyhostením do krajiny pôvodu. 

Polícia zadržala Iračana podozrivého z kontaktov s teroristami

Talianska polícia zadržala v utorok na základe európskeho zatýkacieho rozkazu irackého občana, ktorý je podozrivý z udržiavania kontaktov s teroristickými skupinami. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Taliansky minister vnútra Angelino Alfano na tlačovej konferencii povedal, že Iračana zadržali v utorok neďaleko juhotalianskeho mesta Neapol, avšak nespresnil, či k jeho zadržaniu došlo v súvislosti s utorňajšími bombovými útokmi v Belgickej metropole Brusel, pri ktorých zahynulo najmenej 31 ľudí, alebo s novembrovými útokmi v Paríži, ktoré si vyžiadali životy 130 ľudí. Podľa Alfana sa vyšetrovatelia pokúšajú zistiť, aké kontakty s teroristami zadržaný Iračan udržiaval a aké aktivity vyvíjal v Taliansku. 

Taliansky minister vnútra ďalej uviedol, že nasledujúcich hodinách podpíše ďalšie príkazy na vyhostenie tých cudzincov, ktorí preukázali "neúctu k talianskym zákonom". 

Podľa Alfana bolo v rámci preventívnych protiteroristických opatrení od začiatku roku 2015 z Talianska vyhostených 74 ľudí, ktorí "vykazovali vysoký stupeň radikalizácie alebo poskytli ideologickú podporu pre Daeš". Bolo medzi nimi aj päť imámov. 

Viac o téme: NemeckoRosenheim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu