Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Bruseli podnikla polícia rozsiahle razie: Našli výbušninu, chemické látky aj vlajku Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Pri domovej prehliadke v bruselskej štvrti Schaerbeek sa našlo "výbušné zariadenie obsahujúce okrem iného klince", informovala dnes večer belgická federálna prokuratúra. Vyšetrovatelia podľa nej ďalej zhabali chemické látky a vlajku extrémistickej skupiny Daeš.

Belgická polícia uskutočnila včera v reakcii na útoky na medzinárodnom letisku Zaventen a v stanici metra Maelbeek razie a prehliadky na viacerých miestach v Bruseli. 

K zodpovednosti za útoky sa prostredníctvom vyhlásenia zverejnenom cez vlastnú tlačovú agentúru prihlásila skupina Daeš. Toto tvrdenie však ešte nebolo úradmi oficiálne potvrdené, pripomenula agentúra AP. 

Belgická federálna polícia vyhlásila pátranie po podozrivom na úteku v prípade bombového útoku na letisko Zaventen, ktorého totožnosť nie je dosiaľ jasná. Muž mal na sebe bledohnedý kabát, čierny klobúk a okuliare a je podozrivý zo spolupráce pri útoku na letisko. 

Polícia zverejnila záber bezpečnostnej kamery, na ktorom vidno troch podozrivých útočníkov. Dvaja z nich mali podniknúť samovražedný útok, pričom tretí je na úteku. 

Pátranie po treťom podozrivom potvrdil federálny prokurátor Frédéric Van Leeuw. Polícia vyzvala verejnosť, aby o jeho prípadnej prítomnosti okamžite informovali úrady. 

Vyšetrovatelia aktuálne nevedia určiť akékoľvek prepojenie medzi teroristickými útokmi v Paríži z vlaňajšieho 13. novembra, pri ktorých prišlo o život 130 ľudí, a dnešnými v Bruseli. 

Belgický premiér Charles Michel ohlásil posilnenie kontroly a bezpečnosti na belgických hraniciach. Predseda vlády tiež vyhlásil v krajine trojdňový štátny smútok. Reagoval tak na činy, ktoré označil za pravdepodobne najtragickejšie útoky na svoju krajinu v mierových časoch. 

Viac o téme: BruselBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu