Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pravica je reálna možnosť, inak hrozia nové voľby: Sulíkova vláda by zrejme vyzerala takto!

Zobraziť galériu (16)
(Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - S najväčšou pravdepodobnosťou vznikne na Slovensku širšia pravicová vláda. Z vyhlásení predsedov strán a počtov mandátov vyplýva, že ak sa tak nedohodnú, budú nasledovať predčasné voľby. To však viacerí z nich nechcú a je teda zrejmé, že urobia všetko preto, aby sa dohodli. Prinášame vám zoznam mien, ktoré by do kabinetu Richarda Sulíka mohli zasadnúť.

Premiér - Richard Sulík (SaS)

Predseda SaS sa stal lídrom potom, čo vo voľbách získala jeho strana najviac hlasov spomedzi pravice. Po Robertovi Ficovi sa tak stane človekom, ktorého zrejme prezident poverí zostavením vlády. Keďže neexistuje prekážka, aby to bol niekto iný z SaS, toto poverenie Sulík príjme, a tak by sa stal aj šéfom kabinetu.

Pravica je reálna možnosť,
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Keďže v koalícii by bolo 5 strán, každej by zrejme pripadlo aj miesto podpredsedu vlády, okrem Sas, ktorá by mala predsednícku stoličku. Podľa našich odhadov by SNS zrejme obetovala za miesto ministra miesto podpredsedu vlády pre investície, keďže v celej predvolebnej kampani práve oblasť strategických podnikov a investovania bola priorita v jej kampani. Za tento ústupok by mohla získať aj miesto predsedu parlamentu.

Podpredseda vlády a minister vnútra - Daniel Lipšic (OĽaNO)

Skúsený politik, ktorý bol už dvakrát ministrom vnútra a spravodlivosti, sa javí ako prvá a jasná voľba. Jeho silné postavenie sa ukázalo aj pri vyjednávaní. Sulík ho napríklad pozval do Liberálneho domu a bol aj u prezidenta spoločne s Igorom Matovičom.

Pravica je reálna možnosť,
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Podpredseda vlády a minister spravodlivosti - Lucia Žitňanská (MOST-HÍD)

Po Lipšicovi by mohla v exekutíve zastupovať stranu Bélu Bugára ako jednotka. Má skúsenosti s vedením ministerstva, má jasnú predstavu, kam by mala spravodlivosť smerovať a akú reformu potrebuje. S prezidentom Kiskom by mohli vytvoriť tandem, ktorý by mohol zaveliť k odchodu starých, nedôveryhodných štruktúr z oblasti slovenského práva.

Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Podpredseda vlády a minister hospodárstva - Andrej Danko (SNS)

Jedinou voľbou SNS je v tomto prípade dosadiť do vlády svojho predsedu. Otázne je, či s tým ostatné strany budú súhlasiť. To, že je ale hospodárstvo prioritu, SNS hlasnejšie v kampani ani prezentovať nemohlo.

Pravica je reálna možnosť,
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Podpredseda vlády a minister školstva - Miroslav Beblavý (SIEŤ)

Súčasný poslanec patril za posledné štyri roky k najaktívnejším politikom opozície. V minulosti sa profiloval ako odborník aj na oblasť školstva. Keďže patril aj k najkrúžkovanejším kandidátom strany vyzerá byť jasnou voľbou na zástupcu číslo jedna Siete v Sulíkovej vláde.

Miroslav Beblavý
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Minister financií - Jozef Mihál (SaS)

Ekonomický expert a odborník na dane je jasnou voľbou. Za vlády Ivety Radičovej na neho zostalo ministerstvo práce, ktoré mu však veľmi nesedelo. Na financiách by asi našiel to najlepšie uplatnenie, aké je možné. Keďže pre SaS je ekonomika prioritou, bude sa snažiť financie obsadiť za každú cenu. A pravidlom aj na západe je, že premiér a minister financií by mali byť z rovnakej strany.

Jozef Mihál
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Minister práce - Lucia Nicholsonová (SaS)

Jedno z najväčších volebných prekvapení. Dostala veľa krúžkov, a to aj vďaka tomu, že sa venovala práve oblasti sociálnych vecí. Prezentovala sa ako odborníčka a snažila sa vystupovať odborne aj k viacerým konkrétnym témam. Upozornila aj na pochybné praktiky bývalej ministerky.

Lucia Nicholsonová
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Minister dopravy - Ľubomír Galko (SaS)

Galko je dvojkou v SaS, čiže je logické, že vo vláde byť chce. Na obranu však po škandáloch, ktoré má za sebou, byť určite nemôže. Tým pádom ostáva možnosť iného ministerstva alebo parlament. Keďže Galko by sa zrejme s funkciou predsedu parlamentu alebo podpredsedu neuspokojil, je možné, že SaS bude chcieť pre neho superministerstvo, ktorým je práve doprava.

Pravica je reálna možnosť,
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Minister kultúry - Jozef Viskupič (OĽaNO)

Matovičova pravá ruka má cestu do vlády vydláždenú. Keďže predseda strany nikdy ambíciu byť vo vláde neprezentoval,  dá sa očakávať, že bude voliť práve cestu svojho najvernejšieho, aby mal dôveryhodné informácie aj z kabinetu a nielen z koaličnej rady.

Jozef Viskupič
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Minister pôdohospodárstva - Martin Fecko (OĽaNO)

Druhým zástupcom OĽaNO vo vláde by mohol byť odborník na pôdohospodárstvo Fecko. O tento rezort by mal určite záujem aj Most, je však zrejmé, že Matovičova strana má na vrch a keďže si môže určiť priority pozície sily, je predpoklad, že dá prednosť rezortu, kde je viac peňazí.

Pravica je reálna možnosť,
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Minister zahraničných vecí - Martin Bútora (nestr.)

V rokoch 1999 - 2003 pôsobil ako veľvylanec Slovenska v Spojených štátoch. Jeho hlavnou úlohou bolo získať podporu USA pre vstup Slovenska do NATO a rozvíjať vzájomné vzťahy v politickej, ekonomickej a kultúrnej oblasti. Momentálne pôsobí ako poradca prezidenta Andreja Kisku v zahraničnej politike. Práve v týchto náročných časoch by mohol pomôcť vláde upevniť dôveru západu k nášmu členstvu v EÚ a NATO.

Prvý sprava
Zobraziť galériu (16)
Prvý sprava  (Zdroj: SITA)

Minister zdravotníctva - Štefan Zelník (SNS)

Jeden z mála skúsených členov predsedníctva, ktorý môže ísť robiť ministra. V minulosti už na pozícii šéfa rezortu zdravotníctva pôsobil. Až na zopár škandálikov však na rozdiel od svojich vtedajších kolegov zo SNS sa úplne neskompromitoval.

Prvý sprava
Zobraziť galériu (16)
Prvý sprava  (Zdroj: SITA)

Minister životného prostredia - Zsolt Simon (MOST-HÍD)

Čo by to bola vláda Mostu bez Simona? Legendárny minister zrejme dostane svoj menej obľúbený rezort, ale vždy lepšie ako nič. Môže stavať na skúsenostiach, dobrej povesti a odbornosti. Pre Bugára jasná voľba možno aj pred Žitňanskou.

Zsolt Simon
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Ministerstvo obrany - Martin Fedor (SIEŤ)

Jediný z členov Siete, ktorý už na ministerstve pôsobil. Pre Procházku by to mohla byť jasná voľba. Jedinou otázkou zostáva, či nebude jeho meno pôsobiť tak, že Procházka chcel priniesť do politiky niečo nové a pritom urobil presný opak.

Martin Fedor
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Predseda parlamentu - Erika Jurinová  (OĽaNO)

Má skúsenosti s vedením schôdzí pretože častokrát, ako podpredsedníčka parlamentu, zastupovala predsedu. Ako žena by mohla viesť aj viac politickej kultúry na pôdu zákonodarného zboru. Tento post by mohol byť pre OĽaNO dôležitejším, ako získať o jedno kreslo v kabinete viac.

Erika Jurinová
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Richard SulíkVládaVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu