Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Do parlamentu sa prekrúžkovalo 10 kandidátov: Bodujú Obyčajní ľudia aj Kotlebov brat

Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vďaka preferenčným krúžkom sa do parlamentu dostalo 10 kandidátov z nižších miest. Najviac za stranu OĽaNO.

Do NR SR sa vďaka voličom „prekrúžkovalo“ 10 kandidátov. Najviac ich bolo zo strany OĽaNO. Tak ako po minulé roky, ani pri týchto voľbách sa nikomu z kandidátky strany SMER nepodarilo preskočiť iných kandidátov. Dôvodom je paradoxne úspech vo voľbách a najvyšší celkový počet hlasov voličov pre SMER. Strana získala viac než 700-tisíc hlasov, na prekrúžkovanie tak kandidáti potrebovali 22-tisíc krúžkov (3 % z celkového počtu). Toto číslo sa však podarilo dosiahnuť iba niekoľkým poslancom, ktorí by vďaka pozícii na kandidátke mali zasadnúť do kresiel v parlamente bez ohľadu na preferencie voličov. Podobná situácia zavládla aj pri stranách SNS, SAS, SME rodina. Za Kollárovcov sa tesne nedostal Oskar Dobrovodský.

Bratia Mariána Kotlebu

Vďaka preferenčným hlasom sa však do parlamentu s veľkou pravdepodobnosťou dostane brat Mariána Kotlebu Martin Kotleba, ktorý v Banskobystrickej župe pôsobil ako finančný riaditeľ. Iba tesne sa podľa aktuálnych výsledkov nepodarilo dostať do parlamentu Jánovi Cuperovi. Tesne pred bránami parlamentu zostal aj ďalší brat šéfa strany Marek Kotleba, ktorý v župe pôsobil ako vrátnik a neprekrúžkovali sa ani extrémisti Rastislav Rogel a Marián Magát (kandidát s č. 88).  Pri strane SIEŤ sa zatiaľ do parlamentu prekrúžkoval Martin Fedor, pri Moste-HÍD sa to podarilo Petrovi Kresákovi.

Najúspešnejší kandidáti OĽaNO

Najúspešnejších kandidátov mala podľa očakávania strana OĽaNO, a to vďaka umiestňovaniu lídrov hnutia na posledné miesta. Do NR SR sa prekrúžkoval z posledného miesta predseda hnutia Igor Matovič i ďalší zakladatelia strany Jozef Viskupič a Erika Jurinová. K nim sa pripoja Richard Vašečka, Eduard Heger, Jozef Lukáč a tiež Ján Budaj. Aj keď ešte nie sú zverejnené oficiálne a definitívne výsledky, veľké zmeny a výrazné posuny nemožno očakávať.

 

 

Viac o téme: OľanoVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu