Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

VOĽBY 2016 Už o pár dní rozhodneme o osude Slovenska: Predpoveď expertov, ako to tu bude po 5. marci vyzerať

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlamentné voľby sú už za dverami. Črtá sa maximálne napínavý a zaujímavý súboj. Zatiaľ nikto ani len netuší, ako to celé dopadne. Práve preto sme oslovili politických expertov, aby sa pozreli na to, ako to bude po 5. marci na Slovensku vyzerať. Existuje niekoľko možných povolebných scenárov. Pozrite si, čo nás po sobote čaká.

Prognózuje politológ Radoslav Štefančík

V týchto voľbách je o víťazovi rozhodnuté z pohľadu percentuálneho zastúpenia, otázne ale je, kto bude skutočným víťazom volieb, t. j. kto bude zostavovať vládu. Posledné prieskumy totiž ukazovali, že situácia z roku 2010 sa môže zopakovať, t. j., že zostavovať vládu bude pravica a Smer skončí v opozícii.

VOĽBY 2016 Už o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Archív RS)

Existujú teda tri scenáre koaličných spojenectiev:

1. SMER + SNS

Vláda Smeru a SNS, pôjde o konformnú vládu, obaja partneri sa dobre poznajú, sú podobného mentálneho zamerania, nebudú si prekážať pri tunelovaní štátu.

2. SMER + Opozičná strana

Ľavo-pravá vláda zložená zo Smeru a jednej alebo dvoch pravicových strán. Robert Fico tento scenár vôbec nemusí odmietnuť, lebo takto si zabezpečí, že sa nebude opakovať scenár z Rumunska, Srbska alebo Chorvátska, t. j. nedôjde k trestnému stíhaniu niektorého z členov jeho vlády, prípadne jeho samého. Tento scenár by vyhovoval aj niektorým pravicovým stranám, ktoré boli dlho v opozícii a ktoré potrebujú uspokojiť svojich ľudí z regiónov cez nominácie do štátnych funkcií, aby si tak mohli zabezpečiť pokračovanie existencie regionálnych štruktúr.

3. Opozícia

Vláda pravicových strán. Zatiaľ sa o nej uvažuje najmenej. Ukázala sa totiž ako nestabilná. Aj napriek podobným hodnotovým orientáciám lídrov nedokázala vládnuť celé jedno volebné obdobie. Hoci majú podobné ekonomické vízie, rovnaký pohľad na otázku korupcie a klientelizmu, vyrušovať ich budú zbytočné konflikty v otázkach registrovaných partnerstiev homosexuálnych párov, postoj k európskym témam. Nestabilný prvok by v tejto vláde predstavovali opäť SaS a KDH, ale rovnako osobnostný problém predsedu Siete.

Prognózuje politológ Ján Baránek

Ján Baránek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: glob.sk)

Keby sme sa riadili podľa posledných volieb, musel by som povedať, že Smer bude mať viac ako mu merajú prieskumy. Veľa strán sa pohybuje okolo 5 percent. Uvidíme, ako dopadne Kotleba, ako dopadne nevypočitateľná strana Kollára. V týchto voľbách je veľmi veľa neznámych premenných. Ťažko sa dá preto prognózovať.

Prognózuje politológ Michal Horský

VOĽBY 2016 Už o
Zobraziť galériu (5)

Voľby dopadnú dobre vtedy, ak nebude v parlamente viac ako 5 strán.  Päť zavedených politických strán môže udržať politickú kultúru aj v nasledujúcom období.

1. SMER + opozičná strana

Na koaličnej vláde so Smerom sa môže podieľať SNS, Most-Híd či pán Procházka.

2. Opozícia

Keď sa do parlamentu dostane 8 a viac strán, neverím, že Smer zostaví vládu. Ale neviem si predstaviť ani vládu takejto koalície, kde si bude pán Matovič nahrávať svojich partnerov. V takom prípade by sme sa mohli dožiť predčasných parlamentných volieb v priebehu pol roka alebo roka.

Prognózuje politológ Miroslav Kusý

VOĽBY 2016 Už o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Je jasné, že Smer vyhrá voľby a nebude mať dosť hlasov a bude potrebovať koaličného partnera. A z toho vyplýva niekoľko možností.

1. SMER + SNS

Najväčšia pravdepodobnosť je vláda Smeru a SNS.

2. Opozícia

Menej reálny scenár je ten, že opozícia zostaví vládu. Majú už skúsenosti s takouto vládou, vedia, čoho sa vystríhať. U mňa je to reálne, že vydržia viac ako v prípade Radičovej vlády, keďže už majú skúsenosti s podobným scenárom. Ja tomu dávam nádej.

Viac o téme: PoliticiPrognózaVoľby 2016Politolog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu