Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KDH čelí pred voľbami obvineniu z nekalého financovania: Podnet na zrušenie strany!

Predseda strany KDH Ján Figeľ Zobraziť galériu (3)
Predseda strany KDH Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Do otvorenia volebných miestností ostávajú necelé tri dni, čo niektorí považujú za vhodný čas na posledné útoky na politické strany. Tentokrát ide o financovanie strany KDH, ktoré bolo v tejto súvislosti médiami pranierované už v roku 2010. Nespokojný občan Slovenska však teraz žiada generálneho prokurátora, aby stranu rozpustil.

„Anonymný sťažovateľ podal na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky podnet, že reklamné billboardy vo volebnej kampani KDH zaplatil aj právnik Vladimír Šebo, a to vo výške 118-tisíc eur. Táto skutočnosť však nebola evidovaná v záverečnej finančnej správe KDH o financovaní volebnej kampane,“ píše sa v aktuálnom podnete znepokojeného občana.

Zákon o politických stranách a politických hnutiach umožňuje stranám prijímať dary, no rovnako im prikazuje uviesť tieto skutočnosti v záverečnej správe na konci každého roka: „Vzhľadom na horeuvedené skutočnosti dávam tento podnet, aby generálny prokurátor podal na najvyšší súd návrh na rozpustenie politickej strany Kresťanské demokratické hnutie.“

Ján Figeľ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

KDH bolo v tom čase skutočne preverované generálnou prokuratúrou, advokáta Šeba v súvislosti s celou vecou vypočúvali na polícii, kde všetko potvrdil. Vo výročnej správe za rok 2010 podpísanej predsedom strany Jánom Fígeľom a predloženej Ministerstvu financií SR jeho finančný príspevok strane chýbal. Financovanie strany alebo kampane z pohľadu KDH bolo Figeľa v poriadku.

Reagoval tak vtedy na medializované informácie, že prokuratúra už nebude preverovať kauzu financovania KDH. „Predložili sme všetky materiály a informácie. Želám si, aby sa téma konkrétne a korektne uzavrela,“ dodal. A jeho prianie sa splnilo. Kresťanskodemokratické hnutie podľa špeciálnej prokuratúry neporušilo pri financovaní volebnej kampane zákon.

KDH čelí pred voľbami
Zobraziť galériu (3)

Opýtali sme sa vedenia strany, čo si o tomto útoku myslia. „Je pravidlom slovenských volieb, že pred volebným moratóriom sa anonymne útočí na opozičné strany. Predmetné informácie nie sú pravdivé. Orgány činné v trestnom konaní danú kampaň preverovali a na základe svedeckých výpovedí uzavreli,“ odpovedala Nataša Žembová, hovorkyňa strany KDH.

K tomu ešte dodala: „Keby dané skutočnosti boli pravdivé, orgány činné v trestnom konaní mali dávno zákonnú povinnosť v predmetnom návrhu konať zo zákona a automaticky. Nemusia čakať na podnet pár dní pred voľbami. O charaktere podnetu svedčí aj skutočnosť, že dotyčný, ktorý podal tento návrh, nevie v závere podania správne napísať názov KDH.“

Viac o téme: KDHJán FígeľPodnet na generálnu prokuratúru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu