Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Medzi favoritmi volieb vládne vzácna jednota: Grécko musí zo Schengenu von!

Robert Fico a Radoslav Procházka
Robert Fico a Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATILSAVA - Zhodu na odchode Grécka zo Schengenu a eurozóny dnes prezentovali predsedovia Smeru-SD Robert Fico, #Siete Radoslav Procházka a SNS Andrej Danko v predvolebnej diskusii RTVS.

Podľa Fica spôsobili Atény obrovské problémy, preto je načase uvažovať o ich vylúčení z oboch spomenutých európskych projektov. "Treba chrániť vonkajšie schengenské hranice, pričom Grécko túto úlohu neplní," prízvukoval s tým, že ak sa ukáže, že cez jeho územie naďalej prúdia tisícky migrantov, tak ochranu európskych hraníc treba posunúť k Macedónsku a Bulharsku.

Zároveň deklaroval, že v prípade zmien migračných trás do Nemecka, ktoré by prechádzali aj cez Slovensko, budúca vláda zadrží každého nelegálneho migranta a vráti späť do tej krajiny, z ktorej prišiel.

Procházka poukázal na morálne právo Európy ochrany svojich hraníc, ako aj dodržiavania existujúcich pravidiel pre tých ľudí, ktorí prídu na jej územie. "Nevyhnutým predpokladom Schengenu je ochrana jeho vonkajších hraníc a som presvedčený, že Grécku treba dopriať odchod zo Schengenu aj eurozóny, pretože je to zlyhávajúci štát," avizoval. Na otázku moderátora, či by ako potenciálny budúci premiér zdvihol ruku za vylúčenie Atén, reagoval – "asi áno, s najväčšou pravdepodobnosťou".

Štáty, ktoré si z dlhodobého hľadiska neplnia svoju úlohu ochrany vonkajších hraníc, musia podľa Danka ísť preč. "A nie asi preč, ale určite," podčiarkol.

Myslí si, že kvóty a presun utečencov sú v rozpore s ich základnými ľudskými právami. "Nemôžeme ich triediť a posielať tabuľkami na iné územia ako tie, kde chcú žiť," zdôraznil. Procházka doplnil, že jeho strana bude v budúcnosti súhlasiť iba s integráciou ucelených rodín, pretože tie majú predpoklady pre začlenenie sa do spoločnosti.

Viac o téme: Robert FicoRadoslav Procházka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu