Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ústretový krok Conteho kabinetu: Loď Ocean Viking s 104 migrantmi dostala zelenú

Taliansko povolí po 11 dňoch na mori zakotviť lodi Ocean Viking Zobraziť galériu (2)
Taliansko povolí po 11 dňoch na mori zakotviť lodi Ocean Viking (Zdroj: SITA/AP/Renata Brito)

RÍM - Humanitárnej lodi Ocean Viking, ktorá zachránila 104 migrantov a odvtedy je už 11 dní na mori, povolia zakotviť na Sicílii. Oznámilo to v utorok talianske ministerstvo vnútra, o ktorého vyhlásení informovala agentúra DPA.

Ministerstvo uviedlo, že loď zakotví v prístavnom meste Pozzallo na juhovýchode Sicílie a 70 z migrantov na jej palube následne premiestnia do Francúzska a Nemecka. Dosiahnutie takejto dohody oznámilo talianske ministerstvo vnútra v čase, keď je jeho šéfka Luciana Larmorgeseová v Mníchove na stretnutí ministrov vnútra krajín skupiny G6, ku ktorej patria Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Británia, Taliansko a Poľsko.


Príďte na akustické koncerty Adama Ďuricu.


Loď Ocean Viking plaviacu sa pod nórskou vlajkou prevádzkujú humanitárne organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc. Dovedna 104 migrantov vyzdvihla 18. októbra z mora približne 90 kilometrov od pobrežia Líbye. SOS Méditerranée aj MSF v uplynulých dňoch vyzývali Taliansko i Maltu, aby migrantom, medzi ktorými sú aj dve tehotné ženy a dve bábätká, povolili vylodiť sa na svojich brehoch.

Taliansko povolí po 11
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Ingenito/ANSA)

Taliansko a Malta od vlaňajška odmietajú otvoriť svoje prístavy pre záchranné lode s migrantmi okrem prípadov, keď iné krajiny EÚ súhlasia s tým, že časť z nich prevezmú. Rokovania o rozdelení tohto bremena sú často namáhavé, píše DPA. Dodáva, že migranti sú ponechaní na mori, dokým krajiny nedospejú k dohode, v ktorej dosiahnutí im obvykle pomáha Európska komisia.

Viac o téme: MigrantiTalianskoOcean Viking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu