Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obyvatelia Grécka sa búria: Protestovali proti presunu migrantov z ostrovov na pevninu

Zachránení migranti v Grécku
Zachránení migranti v Grécku (Zdroj: SITA/AP/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Obyvatelia dvoch miest v severnom Grécku protestovali v nedeľu proti presunu migrantov z preplnených táborov na ostrovoch v Egejskom mori na grécku pevninu. Informovala o tom agentúra AFP. Protesty sa uskutočnili v mestách Janitsa a Serres v severogréckom regióne Stredné Macedónsko, kam v nedeľu previezli desiatky migrantov z ostrovných táborov.

"Mali by odísť. Už toho máme dosť," povedala jedna z účastníčok protestu v Janitse, kde sa niekoľko desiatok ľudí pokúsilo zabrániť 60 privezeným migrantov vo vystúpení z autobusu a v ubytovaní v miestnych hoteloch. To sa nakoniec podarilo až za asistencie policajtov. Podľa citovanej obyvateľky doviezli už predtým do mesta približne 60 migrantov, s ktorými bolo "veľa problémov".

Podobný protest prebehol aj v ďalšom severogréckom meste Serres, kde obyvatelia vyjadrovali nesúhlas s príchodom asi 20 migrantov. Na gréckych ostrovoch na východe Egejského mora sa v súčasnosti tiesni takmer 35.000 migrantov. Tamojšie záchytné tábory majú pritom kapacitu iba pre približne 7000 ľudí.

Grécka vláda sa preto rozhodla, že do konca roka prevezie z ostrovov na pevninu približne 20.000 migrantov. Len počas tohto víkendu ich bolo prevezených zhruba 900. Na pevnine by mali byť migranti ubytovaní v hoteloch, ktoré sa uvoľnili po skončení hlavnej turistickej sezóny. Do Grécka v priebehu posledných štyroch mesiacov dorazilo okolo 40.000 migrantov a utečencov. Grécky parlament preto v piatok schválil zákon, ktorý sprísňuje a urýchľuje azylové procedúry.
 

Viac o téme: ProtestMigrantiGréckoEgejské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu