Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Nálet v Líbyi zasiahol centrum pre migrantov, najmenej 40 ľudí zomrelo

Detenčné centrum sa nachádzalo v mestskej časti Tajoura a žilo v ňom 616 migrantov Zobraziť galériu (5)
Detenčné centrum sa nachádzalo v mestskej časti Tajoura a žilo v ňom 616 migrantov (Zdroj: SITA/AP Photo/Hazem Ahmed)

TRIPOLIS - Najmenej 40 ľudí zomrelo, keď v stredu ráno nálet zasiahol detenčné centrum pre migrantov v líbyjskom Tripolise. Informoval o tom hovorca ministerstva zdravotníctva pri vláde, ktorú podporuje Organizácia Spojených národov (OSN).

Pri nálete tiež utrpelo zranenia 80 ďalších migrantov. Na záberoch, ktoré kolujú po internete a sú údajne zo zariadenia, možno vidieť krv a ostatky ľudí pomiešané s troskami a vecami migrantov.

Detenčné centrum sa nachádzalo v mestskej časti Tajoura a žilo v ňom 616 migrantov a utečencov. Nálet naň už odsúdil napríklad Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v Líbyi. Vláda v Tripolise z náletu obvinila samozvanú Líbyjskú národnú armádu (LNA) poľného maršála Chalífu Haftara a požiadala podpornú misiu OSN v krajine, aby zriadila komisiu a tá to prešetrila.

Detenčné centrum sa nachádzalo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hazem Ahmed)

Ako informuje agentúra AP, hovorca Haftarových síl bezprostredne neodpovedal na telefonáty ani na správy so žiadosťou o vyjadrenie. Podľa miestnych médií LNA vykonala nálety na tábor milícií, ktorý je neďaleko spomínaného detenčného centra.

Africká únia kritizovala nálet na centrum pre migrantov

Africká únia (AÚ) odsúdila v stredu nálet na zadržiavacie centrum pre migrantov na predmestí líbyjského hlavného mesta Tripolis, ktorý si vyžiadal najmenej 40 obetí a 70 až 80 zranených. Informovala o tom agentúra AFP. Predseda Komisie AÚ Moussa Faki žiada "nezávislé vyšetrovanie, ktoré zaistí, že tí, čo sú zodpovední za tento hrozný zločin na nevinných civilistoch, sa za svoje skutky budú zodpovedať".

Detenčné centrum sa nachádzalo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hazem Ahmed)

Faki v stanovisku AÚ zopakoval výzvu na okamžité zastavenie bojov a naliehal na všetky zúčastnené strany, aby zaistili ochranu a bezpečnosť všetkých civilistov, najmä migrantov, ktorí sa nachádzajú v zadržiavacích centrách. Stanovisko vyzýva i medzinárodné spoločenstvo, aby "znásobilo úsilie" priviesť bojujúce strany k rokovaciemu stolu.

Vláda z náletu na zadržiavacie centrum, v ktorom žilo 120 migrantov, obvinila Líbyjskú národnú armádu (LNA) vedenú poľným maršalom Chalífom Haftarom. Ten má pod kontrolou rozsiahle časti východu a juhu krajiny a začiatkom apríla nariadil ofenzívu na hlavné mesto Tripolis.

Detenčné centrum sa nachádzalo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hazem Ahmed)

Líbya sa zmieta v chaose od pádu dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Chalífa Haftar bojuje proti medzinárodne uznanej líbyjskej vláde národnej jednoty, ktorú vedie Fájiz Sarrádž.

Nová eskalácia konfliktu vyvolala obavy, že mierový proces v Líbyi, podporovaný Organizáciou Spojených národov, by mohol úplne zlyhať. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie od vypuknutia bojov o Tripolis - od 4. apríla - prišlo o život viac ako 750 ľudí a ďalších asi 4400 ich bolo zranených.

Detenčné centrum sa nachádzalo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hazem Ahmed)

Viac o téme: Migrantiútok Líbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu