Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prefíkaný plán migrantov: Američania použili slzotvorný plyn, Mexiko ich deportuje

Zásah voči migrantom Zobraziť galériu (3)
Zásah voči migrantom (Zdroj: SITA/AP Photo/Ramon Espinosa)

TIJUANA - Mexiko okamžite deportuje migrantov zo Strednej Ameriky, ktorí sa pokúsili "násilne" prekročiť hranicu z mexického mesta Tijuana do Kalifornie a posilní pohraničné hliadky. Uviedla to v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na mexické ministerstvo vnútra.

 Americká ministerka pre vnútornú bezpečnosť Kirstjen Nielsenová v nedeľu informovala, že Spojené štáty budú mať aj naďalej "silne" stráženú juhozápadnú hranicu a každý, kto naruší suverenitu USA či poškodí federálny majetok bude čeliť trestnému stíhaniu. Približne 500 migrantov v nedeľu vyrazilo k hraničnému plotu v obavách, že budú musieť ostať v Mexiku, kým nevybavia ich žiadosti o azyl.

Približne 500 migrantov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

Fotograf AFP uviedol, že migranti sa oddelili od pokojného pochodu na pohraničnom moste a pokúsili sa preliezť kovovú bariéru s cieľom dostať sa na územie Spojených štátov. Podľa agentúry AP americkí agenti použili proti migrantom slzotvorný plyn. Reportér agentúry opísal, ako ich deti počas zásahu kričali a kašľali. Mexická vláda uviedla, že udalosti z nedele boli "aktom provokácie", ktorý "vôbec nepomôže" migrantom dosiahnuť svoj cieľ.

Približne 500 migrantov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ramon Espinosa)

Prezident USA Donald Trump v sobotu informoval, že žiadatelia o azyl snažiaci sa dostať do Spojených štátov cez ich južnú hranicu budú musieť počkať v Mexiku, kým budú ich prípady posúdené. Vo štvrtok znova pohrozil uzavretím hraníc medzi USA a Mexikom na neurčito, ak jeho vláda dospeje k záveru, že Mexiko nemá situáciu na svojej strane pod kontrolou. Smerom k hraniciam Spojených štátov sa totiž v októbri zo stredoamerických krajín vydali v rôznych skupinách tisíce ľudí. Približne 5000 z nich sa momentálne nachádza v mexickom meste Tijuana na hranici s USA.       

Viac o téme: MigrantiUSAMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu