Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Únia privítala rozhodnutie úradov ohľadom lode Diciotti: Má to však háčik

Dimitris Avramopulos
Dimitris Avramopulos (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRUSEL - Komisár EÚ pre migráciu Dimitris Avramopulos privítal prelom umožňujúci prisťahovalcom na palube lode pobrežnej stráže Diciotti, kotviacej už niekoľko dní v sicílskej Catanii, aby vystúpili na breh. Avramopulos však znova apeloval na hľadanie dlhodobého riešenia problému s migrantmi.

"Vítam, že sa našlo riešenie a že migranti z lode Diciotti budú môcť vystúpiť a dostať starostlivosť, ktorú potrebujú," povedal Avramopulos v sobotu večer. Spresnil, že sa tak stalo vďaka solidarite naprieč hranicami a komunitami. Komisár súčasne upozornil, že "nemôžeme vždy čakať na tento typ solidarity". Zdôraznil, že musia existovať štrukturálne opatrenia. 

Zástupcovia desiatich členských krajín EÚ však nedospeli v piatok na schôdzke v Bruseli k dohode o riešení sporu s Talianskom, týkajúceho sa rozdelenia utečencov z plavidla talianskej pobrežnej stráže. Taliansko prostredníctvom vicepremiéra Luigiho Di Maia pohrozilo Európskej únii pozastavením platieb Bruselu, ak sa nepodarí zabezpečiť rozdelenie týchto utečencov. Únia na to v piatok reagovala ostro kriticky s tým, že nekonštruktívne hrozby nie sú nápomocné pri hľadaní riešenia.

V sobotu talianske úrady povolili ďalším 16 migrantom, aby zo zdravotných dôvodov opustili loď Diciotti kotviacu v Catanii. Zástupcovia Červeného kríža uviedli, že ministerstvo zdravotníctva nariadilo inšpekciu hygienických podmienok na tomto plavidle so 150 migrantmi. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že 11 žien a päť mužov už loď opustilo. Sú medzi nimi aj dvaja pasažieri, u ktorých je podozrenie, že majú tuberkulózu.

Opustili loď

Desať dní po tom, ako boli zachránení v Stredozemnom mori, Taliansko povolilo všetkým migrantom vystúpiť z lode Diciotti, kotviacej už niekoľko dní v sicílskej Catanii. V nedeľu skoro ráno 137 migrantov opustilo plavidlo talianskej pobrežnej stráže a v doku ich polícia fotografovala s cieľom overiť ich identitu, čo je potrebné pre uchádzačov o azyl.

Agentúra AP pripomína, že talianska populistická vláda im nedovolia vystúpiť skôr a požadovala, aby ich prijali iné krajiny Európskej únie. Urobilo tak iba Írsko, ktoré prisľúbilo, že zoberie 20 migrantov. Albánsko, ktoré nie je v EÚ, prijme ďalších 20, zatiaľ čo talianski katolícki biskupi sa vyjadrili, že sa postarajú o približne 100 migrantov.

Posádka lode Diciotti zachránila 16. augusta 190 migrantov, väčšinou z Eritrey, z pašeráckej lode. Desiatkam migrantov, medzi ktorými boli chorí a deti, odvtedy už postupne povolili opustiť loď.   Komisár EÚ pre migráciu Dimitris Avramopulos privítal prelom umožňujúci migrantom, aby vystúpili na breh a znova apeloval na hľadanie dlhodobého riešenia problému s utečencami.

Viac o téme: LoďPrisťahovalciDiciotti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu