Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Salvini dodržal sľub: Z lode Diciotti nechali vystúpiť maloletých migrantov

Salvini dovolí deťom vystúpiť z lode Diciotti
Salvini dovolí deťom vystúpiť z lode Diciotti (Zdroj: TASR/Orietta Scardino/ANSA via AP)

RÍM - Dovedna 27 maloletým migrantom umožnili vo štvrtok vystúpiť z lode talianskej pobrežnej stráže Diciotti, ktorá od pondelňajšieho večera kotví v sicílskom prístave Catania. Zvyšným 150 migrantom na lodi, však vystúpiť na pevninu nepovolili. S odvolaním sa na talianske médiá o tom informovala agentúra DPA.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini sa v stredu odmietol podvoliť tlaku a ukončiť podľa kritikov "protiústavne zadržiavanie" migrantov na palube tohto plavidla, pričom avizoval, že vystúpiť z neho budú môcť v Taliansku len deti. Loď Diciotti sa nachádzala niekoľko dní v Stredozemnom mori pri pobreží ostrova Lampedusa po tom, ako 16. augusta zachránila celkovo 190 ľudí. Trinásť z nich, ktorí potrebovali naliehavú lekársku pomoc, vzali na zmienený ostrov.

Na prijatie tejto lode s 177 migrantmi následne vyzval Rím Maltu. Tá to však odmietla s tvrdením, že čln s migrantmi nebol v tiesni, pričom títo ľudia odmietli maltskú pomoc a chceli pokračovať v ceste do Talianska. Po tomto diplomatickom pate napokon lodi Diciotti povolili v pondelok večer zakotviť v sicílskom meste Catania, migranti však z plavidla vystúpiť nesmeli.

Taliansko ukončilo v júni po nástupe novej populistickej a euroskeptickej vlády dovtedajšiu prax prijímania takmer všetkých migrantov prichádzajúcich zo severnej Afriky, keď zakázalo vo svojich prístavoch zakotviť záchranným lodiam. Tie vo viacerých prípadoch strávili na mori niekoľko dní pred tým, ako sa vydali na Maltu či do Španielska. Niektorým lodiam povolili zakotviť v prístavoch až po tom, ako viaceré krajiny EÚ súhlasili, že si migrantov z nich medzi sebou rozdelia.

Migrantov majú zadržiavať na lodi protiprávne

Delegácia z talianskeho úradu na ochranu osobných práv navštívila vo štvrtok 150 migrantov, zadržiavaných niekoľko dní na lodi talianskej pobrežnej stráže Diciotti v sicílskom prístave Catania, a dospela k záveru, že z plavidla im nespravodlivo bránia vystúpiť. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Šéfka delegácie Daniela de Robertová po troch hodinách strávených na palube lode povedala pre televíznu stanicu Sky TG24, že migranti pochádzajú z takých krajín, že ich to "prirodzene" oprávňuje žiadať o štatút utečenca. Spresnila, že takmer 90 percent z nich pochádza z Eritrey, pričom ostatní sú zo Sýrie, Sudánu a Somálska. Talianska tlačová agentúra ANSA citovala de Robertovú: "Našli sme to, čo sme aj predpokladali - osoby zbavené slobody bez dôkazov súdnych orgánov." Označila to za porušenie práv.

Viac o téme: VystúpenieMigrantiRímTalianskoLoď Diciotti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu