Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúci odhad experta: Na Balkáne sa stále nachádza asi 60-tisíc nelegálnych migrantov

(Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

VIEDEŇ - Napriek novému presmerovaniu migračných trás v smere do Španielska zostáva situácia na Balkáne naďalej napätá. V regióne sa nachádza zhruba 60.000 nelegálnych prisťahovalcov. Podľa agentúry DPA to v sobotu uviedol expert rakúskeho Spolkového kriminálneho úradu na nelegálnu migráciu Gerald Tatzgern.

"Sčasti sú to ľudia, ktorí sa tam zdržiavajú už dlhší čas, ale aj migranti, ktorí len nedávno prišli z Grécka," spresnil. Napríklad do Bosny a Hercegoviny prišlo na základe údajov Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) od začiatku tohto roka 8000 ľudí, čo je osemnásobne viac než v roku 2017. Len počas uplynulých štyroch týždňov tento počet podľa MVČK predstavoval 3000. Miestne úrady hovoria o 3000 až 4000 ľuďoch, píše DPA.

V samotnom Grécku úrady do 8. júla zaznamenali 24.000 migrantov. Je to 122-percentný nárast v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, pripomenul Tatzgern. Závažnú úlohu pritom zohralo ilegálne prisťahovalectvo cez turecko-grécke hranice.

Podľa Tatzgerna sa situácia môže vyostriť po tom, čo migranti, ktorí si našli v Turecku prácu za nízke platy, zostanú v dôsledku hospodárskej krízy v Turecku bez zamestnania. "Potom zostanú na ulici státisíce ľudí, ktoré sa budú zrejme chcieť dostať do Európy. Tu nie je v dohľade uvoľnenie situácie," podotkol expert.

Španielsko sa podľa neho stalo uprednostňovaným cieľom migrantov. "Liberálny postoj Madridu, podľa ktorého 'nepošleme späť žiadne lode', sa veľmi rýchlo rozšíri," podotkol Tatzgern. Taliansko prakticky zatvorilo všetky svoje prístavy pre lode s utečencami.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) prišlo v júni do Talianska len 3100 migrantov, čo je najnižší počet príchodov v tomto mesiaci od roku 2014. Tatzgern tiež pripomína, že tlak z Afriky v smere do Španielska je silný. Bez hraničných kontrol je však ťažké odhadnúť, cez ktoré trasy sa migranti z afrických krajín vybrali napríklad do Rakúska či Nemecka.

Skutočnosť, že celkový počet migrantov v porovnaní s uplynulými rokmi zreteľne klesol, je podľa experta iba odklad, ktorý by sa mal využiť na zavedenie rôznych opatrení. Netýka sa to iba efektívneho dohľadu nad vonkajšími hranicami EÚ, ale aj pomoci na mieste a predovšetkým legálnych trás na vstup do EÚ. "Ochrana pred povodňami sa buduje vtedy, keď je sucho," podotkol podľa DPA Tatzgern.

Viac o téme: MigrantiBalkánGerald Tatzgern
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu