Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecko a Rakúsko sa postavili proti nelegálnej migrácii: Azylantov vracajú späť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

VIEDEŇ - Nemecko a Rakúsko chcú spoločne bojovať proti nelegálnej migrácii v EÚ a proti nekontrolovanému pohybu žiadateľov o azyl v Európe. Do tohto procesu sa pokúsia zapojiť aj Taliansko. Azylantov zaregistrovaných v Grécku a Taliansku vrátia späť na územie týchto krajín bez toho, aby to predstavovalo záťaž pre Rakúšanov.

Uviedli to vo štvrtok vo Viedni nemecký minister vnútra a šéf Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom.

Seehofer potvrdil, že žiadatelia o azyl, ktorí sú nelegálne na území Nemecka, nebudú posielaní späť do Rakúska, ale zo zadržiavacích centier neďaleko rakúsko-nemeckých hraníc poputujú do Talianska a Grécka, kde požiadali o právnu ochranu po vstupe do Európskej únie. Spresnil, že až dve tretiny azylantov v Nemecku prišlo práve z Grécka a Talianska, a dodal, že Španielska sa zatiaľ tieto návratové opatrenia netýkajú.

"Rakúsko sa nemá čoho obávať, nikto ho nebude brať na zodpovednosť za azylantov," uviedol Seehofer. Kurz pred novinármi priznal, že je spokojný s rozhovormi so Seehoferom, lebo Nemecko objasnilo svoju pozíciu a aj v súvislosti s dianím v nemeckej vládnej koalícii konštatoval, že "za dva dni sa podarilo urobiť viac ako za posledné dva roky". Pripomenul, že na budúci týždeň v Innsbrucku dôjde k stretnutiu ministrov vnútra Nemecka, Rakúska a Talianska, ktorých úlohou bude hľadať spoločné riešenie na zastavenie južných migračných trás (Stredomorie) s cieľom znížiť počet migrantov v Európe.

Aj Seehofer ocenil význam pripravovaného trojstretnutia v rakúskych Alpách a pripomenul, že Grécko a Taliansko majú povinnosť riešiť nelegálnu migráciu. Spolkový minister vnútra dodal, že v najbližších týždňoch by sa mali konať rokovania s Gréckom a Talianskom, pričom upozornil, že pôjde o ťažké rokovania s celoeurópskym dosahom. Aj preto by sa podľa jeho slov mali konať na najvyššej politickej úrovni, medzi kancelárkou Angelou Merkelovou a premiérmi Giuseppem Contem a Alexisom Tsiprasom. "Ak rokovania s Gréckom a Talianskom zlyhajú, tak naše krajiny premyslia nové opatrenia ako zastaviť nelegálnu migráciu," dodal Seehofer. 

Sprísnenie azylovej politiky

Predsedovia strán tzv. veľkej koalície v Nemecku sa vo štvrtok večer na koaličnej rade v Berlíne dohodli na balíku opatrení proti nelegálnej migrácii a sprísnení azylovej politiky. Informovala o tom agentúra DPA.

Predsedníčka Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Andrea Nahlesová a vicekancelár Olaf Scholz po skončení rokovaní, ktoré trvali len hodinu, uviedli, že koaličné strany sa dohodli urýchlení azylového konania. Okrem toho by mal kabinet ešte do jesene tohto roku predložiť návrh prisťahovaleckého zákona, čo bola centrálna požiadavka SPD.

Pred príchodom na stretnutie Nahlesová oznámila, že koaličným partnerom k konzervatívnych strán únie CDU/CSU predloží nový návrh, ktorý vychádza aj zo zásad humánnosti a solidarity.

Šéfka SPD následne konštatovala, že na hraniciach s Rakúskom nebudú jednostranne vracaní žiadatelia o azyl, ktorí boli zaregistrovaní v iných členských krajinách EÚ. Do krajiny, kde žiadosť podali, budú vrátení do 48 hodín; spravidla sa tak stane cez letisko v Mníchove. Nahlesová zdôraznila, že takýto postup bude možný len vtedy, ak budú uzatvorené bilaterálne dohody s príslušnými štátmi a tieto migrantov aj vezmú späť. Týka sa to najmä Talianska a Grécka, odkiaľ prichádza do Nemecka najviac migrantov.

Podľa Nahlesovej sa nebudú vytvárať žiadne tábory alebo centrá. CDU a CSU sa predtým dohodli na kompromise zahŕňajúcom vytvorenie tzv. tranzitných centier pre migrantov na hraniciach s Rakúskom. Toto označenie však SPD odmietla, preto šéf CSU a spolkový minister vnútra Horst Seehofer prišiel s termínom "transferové centrá". Termín tranzitné centrum sa však v koaličnom kompromise nespomína. Napriek tomu vyjadril Seehofer s kompromisom spokojnosť a konštatoval, že na hraniciach sa bude odteraz presadzovať právny štát.

 Vracanie migrantov bude prebiehať len na hranici s Rakúskom a podľa novej dohody sa má riešiť v priestoroch existujúcich zariadení Spolkovej polície ležiacich v bezprostrednej blízkosti hraníc s Rakúskom, pokiaľ nebudú umiestnení priamo v tranzitných priestoroch mníchovského letiska. Pre rodiny s deťmi a osoby vyžadujúce si osobitnú ochranu budú vyčlenené osobitné priestory. Takíto migranti z právneho hľadiska nevstúpia na územie Nemecka.

Viac o téme: UtečenciNemeckoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu