Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Utečenci strácajú záujem o Holandsko: Počet žiadateľov o azyl vlani klesol takmer o polovicu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM - Počet utečencov, ktorí vlani požiadali o azyl v Holandsku, klesol v porovnaní s rokom 2015 o 46 percent. Uviedol to v pondelok spravodajský server DutchNews.nl s odvolaním sa na údaje imigračného úradu IND.

Pokles počtu žiadostí o udelenie azylu z rekordného počtu 58.900 v roku 2015 bol podľa IND do veľkej miery výsledkom vlaňajšej marcovej dohody medzi EÚ a Tureckom, ktorej cieľom je zamedziť nelegálnej migrácii do Európy cez turecké územie a Egejské more. Dohoda, ktorá zaväzuje tureckú stranu prijímať späť utečencov smerujúcich do Európy, sa zrodila počas holandského predsedníctva v Rade EÚ.

Riaditeľ IND Rob van Lint v rozhovore pre holandskú rozhlasovú stanicu NPO Radio 1 spresnil, že od uzavretia dohody medzi EÚ a Tureckom klesol predovšetkým počet Sýrčanov, ktorí vlani podali najviac (34 percent) z celkového počtu žiadostí. Za Sýrčanmi nasledovali Eritrejčania (deväť percent) a Albánci (päť percent). 

Podľa Van Linta v uplynulých mesiacoch podali najviac žiadostí o azyl v Holandsku občania Maroka a Alžírska, teda krajín, ktoré EÚ považuje za bezpečné. Šéf holandskej diplomacie Bert Koenders a štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Klaas Dijkhoff už oznámili, že v priebehu januára odcestujú do Maroka, aby rokovali o návrate odmietnutých marockých žiadateľov o azyl. 

Ilegálnych migrantov prichádzajúcich cez Ukrajinu a Rumunsko je menej

Tlak ilegálnych migrantov na ukrajinsko-maďarský a rumunsko-maďarský úsek štátnej hranice je minimálny, preto tam nie sú potrebné žiadne mimoriadne opatrenia, povedal dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió poradca premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi. Na týchto hraničných úsekoch je podľa jeho slov počet narušiteľov hraníc malý, väčšinu z nich maďarskí policajti zadržia. "Spolupráca s rumunskými a ukrajinskými partnerskými organizáciami je veľmi dobrá. Ilegálnych migrantov, ktorých zadržíme na našom území, prevezmú späť," dodal Bakondi.

Podotkol, že do Srbska priebežne prichádzajú ilegálni migranti najmä smerom z Bulharska, avšak aj cez Čiernu Horu, Albánsko a Kosovo. "V Srbsku čaká vyše 7200 migrantov na to, aby pokračovali v ceste do Nemecka a Švédska," informoval poradca. Srbsko-maďarský úsek hraníc, kde stojí od jesene 2015 pohraničný plot v dĺžke 175 kilometrov, stráži už vyše 10.000 príslušníkov polície a armády.

Viac o téme: AzylUtečenciMigrantiHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu