Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Krajiny V4 a štáty Beneluxu sa nepohodli: Kameňom úrazu je odlišnosť názorov na utečencov

Ľubomír Zaorálek
Ľubomír Zaorálek (Zdroj: SITA)

PRAHA - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) a štáty Beneluxu dnes na stretnutí vysokopostavených predstaviteľov ich rezortov diplomacie v Prahe potvrdili odlišné názory na prerozdeľovanie utečencov v rámci Európskej únie. Účastníci sa však zhodli na nutnosti európskeho riešenia migračnej krízy.

Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn využil tlačovú konferenciu v českej metropole, aby opätovne apeloval na väčšiu solidaritu v rámci únie a dodal, že bez rozdelenia bremena utečencov medzi všetky členské krajiny únie nemožno nájsť východisko z kríze.

Hostiteľ schôdzky, šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek aj pri tejto príležitosti potvrdil odmietavý postoj k záväzným kvótam pre prerozdeľovanie utečencov. "Chceme si zachovať kontrolu nad počtom ľudí, ktorí k nám prídu," citovala jeho slová tlačová agentúra APA. Aj on však zdôraznil význam spoločného európskeho riešenia a pripomenul, že práve problematika migrácie je "neprimerane silným motívom" pre stúpencov odchodu Veľkej Británie z Európskej únie.

Prítomní deklarovali zámer pokračovať aj naďalej v rokovaniach predstaviteľov krajín V4 a Beneluxu, čo by podľa Zaorálkových slov mohlo napomôcť pri prekonávaní "menších trhlín" vznikajúcich medzi Západom a Východom.

Viac o téme: UtečenciMigrantiKvótyV4Lubomír Zaorálek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu